Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Rezort dopravy pripravuje zavedenie rekreačných poukážok

Na archívnej snímke minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Árpád Érsek. Foto: TASR - Martin Baumann

Národniari uviedli, že chcú diskutovať so svojimi koaličnými partnermi o zníženej 10-% dani z pridanej hodnoty (DPH) na ubytovacie služby či o cestovných šekoch pre zamestnancov.

Bratislava 18. apríla (TASR) - Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR víta všetky snahy a kroky, ktoré prispievajú k rozvoju cestovného ruchu na Slovensku. Pre TASR to uviedla hovorkyňa rezortu Karolína Ducká, čím reagovala na stredajšie vyjadrenie vládnej strany SNS.

Národniari uviedli, že chcú diskutovať so svojimi koaličnými partnermi o zníženej 10-% dani z pridanej hodnoty (DPH) na ubytovacie služby či o cestovných šekoch pre zamestnancov. Takmer všetky štáty v Európskej únii už totiž podľa SNS podobné nástroje podpory domáceho cestovného ruchu majú.

"Sme veľmi radi, že v súčasnosti sa cestovnému ruchu u nás naďalej darí. Aby sme umožnili samotným Slovákom viac cestovať a spoznávať našu krajinu, ako jeden zo systémových nástrojov na podporu domáceho cestovného ruchu pripravujeme zavedenie rekreačných poukážok s hodnotou do výšky 500 eur," avizovala Ducká.

Zo systému by mohli podľa jej slov profitovať všetci zúčastnení. "Podnikatelia v sektore turizmu vrátane všetkých infraštruktúr spojených s cestovným ruchom môžu očakávať rast návštevnosti a vyššiu obsadenosť aj mimo sezóny, zvýšenú spotrebu služieb a tovarov i vyššie príjmy," doplnila.

Zároveň by podľa hovorkyne používanie rekreačných poukážok pomohlo aj v boji so šedou ekonomikou v sektore ubytovania a zlepšilo tak výber miestnych daní z ubytovania, čo by pomohlo aj samosprávam.

"V prípade zníženia DPH, je potrebná zhoda všetkých zainteresovaných strán, predovšetkým ministerstva financií, ktoré je ústredným orgánom pre oblasť daní a poplatkov," reagovala tiež Ducká.