Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Rezort dopravy rozširuje schému pomoci pre gastro a cestovný ruch

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Oprávnenými žiadateľmi sú podniky, ktorých sa dotkli opatrenia a vykázali počas oprávneného obdobia viac ako 40-percentný pokles čistého obratu a zároveň vykázali za dané obdobie stratu.

Bratislava 6. novembra (TASR) - Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR rozširuje veľkú schému pomoci pre cestovný ruch a gastro o apríl a máj tohto roka. Určená je nielen pre veľké podniky v tomto sektore, ale aj pre menšie, ktoré už vyčerpali limit schémy "de minimis". Doplnené oprávnené obdobie na čerpanie pri novej výzve je od 1. apríla do 31. mája 2021. Podnikatelia môžu za toto obdobie dokopy žiadať maximálne o 200.000 eur. TASR o tom informoval hovorca rezortu dopravy Ivan Rudolf.

Oprávnenými žiadateľmi sú podniky, ktorých sa dotkli opatrenia a vykázali počas oprávneného obdobia viac ako 40-percentný pokles čistého obratu a zároveň vykázali za dané obdobie stratu. "Personálne posilňujeme i naďalej odbor štátnej pomoci, aby sa pomoc dostala podnikateľom čo najskôr a len naozaj oprávneným subjektom," spresnil generálny riaditeľ sekcie cestovného ruchu MDV SR Tomáš Ondrčka. Naďalej zostáva účinná aj veľká schéma štátnej pomoci s limitom jeden milión eur.

Okrem veľkej schémy štátnej pomoci je tiež naďalej otvorená schéma "de minimis" určená pre menšie podniky a prevádzky. Oprávnené obdobie je zhodné s veľkou schémou, teda od apríla 2020 až do mája 2021, čo predstavuje kompenzácie poskytnuté zo strany MDV SR súhrnne až za obdobie 14 mesiacov. "Uvedomujeme si aktuálnu situáciu v sektore cestovného ruchu, preto pripravujeme aj tzv. Jesennú schému pre podniky, ktoré už teraz ovplyvňuje ďalšia vlna pandémie. Najlepšou pomocou pre celý sektor by však, samozrejme, bolo, ak by mohli prevádzky zostať otvorené pre zaočkovaných aj v čiernych okresoch," dodal minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina).