Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

Rezort dopravy spúšťa rezervačný systém pre ubytovanie utečencov

Na snímke minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal (Sme rodina). Foto: TASR - Martin Baumann

V systéme budú všetky štátne ubytovacie zariadenia, zaregistrovať sa doň môžu aj hotely, penzióny či ubytovne, ktoré majú záujem poskytnúť svoje služby.

Bratislava 11. marca (TASR) - Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR v spolupráci so Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS) spúšťa informačný systém, ktorý bude slúžiť na rezerváciu ubytovania pre ľudí utekajúcich pred vojnou na Ukrajine. V systéme budú všetky štátne zariadenia, ako aj hotely a penzióny, ktoré sa doň budú chcieť zaregistrovať. Ich obsadenosť bude rezervačný systém ukazovať v reálnom čase. Informoval o tom v piatok Martin Petro z odboru komunikácie MDV.

"Všetky štátne ubytovacie zariadenia a hotely budú pod jednou strechou, pričom voľné kapacity sa budú zobrazovať v reálnom čase," uviedol šéf rezortu dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina).

V systéme budú všetky štátne ubytovacie zariadenia, zaregistrovať sa doň môžu aj hotely, penzióny či ubytovne, ktoré majú záujem poskytnúť svoje služby. Urobiť tak môžu na web stránke https://pomocpreukrajinu.sk/sk.

Okrem zamestnancov rezortu dopravy budú ubytovanie priamo v "infopointoch" v Michalovciach a Humennom koordinovať aj ďalší vyškolení ľudia z ministerstva vnútra i zo ZMOS. Tí zabezpečia odídencom ubytovanie v konkrétnom zariadení, vybavia rezerváciu a poskytnú im všetky dôležité informácie. "Informačný systém bude neverejný, ubytovanie bude koordinované z ´infopointov´ (veľkokapacitných centier), ktoré budú fungovať 24/7," poznamenal Petro.

Ubytovacie zariadenia budú mať možnosť žiadať od odídencov aj doplatok za ubytovanie či stravu. V profile ubytovacieho zariadenia však musí byť jednoznačne uvedené, v akej výške tento doplatok bude. Systém tiež bude evidovať aj možnosti ubytovania pre ľudí s domácimi zvieratami.

"Upozorňujeme, že hotely, penzióny a ďalšie súkromné ubytovacie zariadenia budú môcť žiadať o príspevok za ubytovaných utečencov aj spätne, podmienkou je, že odídenec musí mať doklad o tolerovanom pobyte," uzavrelo ministerstvo.