Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Rezort dopravy:Na SR sa uvoľnili lety, cestujúci majú vypĺňať formulár

Na archívnej snímke cestujúci čakajú na check-in na opätovne otvorenom Letisku M.R. Štefánika v Bratislave v pondelok 15. júna 2020. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Rezort dopravy uviedol, že formulár je v oblasti civilného letectva celosvetovo zaužívanou formou získania kontaktných údajov o cestujúcich.

Bratislava 7. septembra (TASR) – Od pondelka platí na Slovensku plošné uvoľnenie letov. Podmienené je dodržiavaním prísnych protiepidemických opatrení. Každý cestujúci, ktorý prilieta na Slovensko z ktorejkoľvek krajiny, musí vyplniť Formulár na vyhľadanie cestujúceho v súvislosti s ochranou verejného zdravia (Public Health Passenger Locator Form). Informoval o tom hovorca Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR Ivan Rudolf s tým, že formulár je už k dispozícii aj online.

Elektronickú verziu formulára zverejnil rezort dopravy na svojom webovom sídle – www.mindop.sk/covid/. "Cestujúci vypĺňajú formulár pri prílete na Slovensko už od februára 2020. Doteraz bol prístupný len v papierovej forme a cestujúci ho vypĺňali na palube lietadla," priblížil hovorca s tým, že teraz ho už môžu cestujúci vyplniť v predstihu elektronicky už pred letom. Dostupný je aj v anglickom jazyku.

Rezort dopravy uviedol, že formulár je v oblasti civilného letectva celosvetovo zaužívanou formou získania kontaktných údajov o cestujúcich. Používa sa všeobecne v prípade výskytu prenosného ochorenia, teda nielen v súčasnosti z dôvodu šírenia COVID-19 (v minulosti to boli napríklad epidémia vírusu H5N1, H1N1 a podobne). "Formulár slúži pre orgány verejného zdravotníctva na dohľadanie osôb, ktoré sa nachádzali na palube lietadla v prípade konkrétneho letu, ak by sa u niektorého z cestujúcich potvrdila nákaza," ozrejmil Rudolf.

Ministerstvo dopravy požiadalo Ústredný krízový štáb o zrušenie plošného zákazu letov z rizikových krajín koncom augusta. Dôvodom bol fakt, že zákaz sa míňal účinku, keďže mnohí cestujúci z tzv. červených krajín na Slovensko prichádzali jednoduchým prestupom v niektorej z bezpečných krajín a ich príchod tak nebol monitorovaný. Plošné uvoľnenie letov zároveň podľa MDV ekonomicky pomôže letiskovým spoločnostiam a celkovo cestovnému ruchu na Slovensku. Všetky informácie o príslušných opatreniach a o elektronickom formulári sú zverejnené na webovej stránke www.mindop.sk/FACILITATION-AIR-TRANSPORT.