Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Konanie o majetkovú náhradu pre rodinu Baťa bolo prerušené

Štyria potomkovia Jána Antonína Baťu, ktorý vybudoval a vlastnil koncern Baťa na Slovensku, žiadajú od Ministerstva financií (MF) SR náhradu za znárodnený majetok. Foto: FOTO TASR/Pavel Neubauer

Náhradu za znárodnený majetok žiadajú od MF SR štyria potomkovia Jána Antonína Baťu, ktorý vybudoval a vlastnil koncern Baťa na Slovensku. Majetok mal podľa nich hodnotu niekoľkých miliárd eur.

Bratislava 17. októbra (TASR) - Ministerstvu financií (MF) SR bola od Tomáša Pecinu, právneho zástupcu niektorých členov rodiny Baťa, doručená žiadosť o stanovenie a poskytnutie náhrady za znárodnený majetok koncernu Baťa na Slovensku. Informoval o tom dnes tlačový odbor MF SR.

"Konanie v uvedenej veci bolo prerušené z dôvodu doplnenia písomných dôkazov zo strany žiadateľov," spresnil rezort financií.

"MF SR však musí postupovať v súlade so zákonmi. Snahou je v súlade so základnými procesnými zásadami rozhodnúť vo veci čo najobjektívnejšie. Ministerstvo financií preto aj z vlastného podnetu sústreďuje informácie a dôkazy," zdôraznil rezort.

Náhradu za znárodnený majetok žiadajú od MF SR štyria potomkovia Jána Antonína Baťu, ktorý vybudoval a vlastnil koncern Baťa na Slovensku. Majetok mal podľa nich hodnotu niekoľkých miliárd eur.

"Dúfam, že otvoríme dvere k spravodlivému vyjednávaniu s vládou," povedal na tlačovej konferencii v Bratislave 18. septembra tohto roku jeden z dedičov - John G. Nash. Výška odškodnenia by mala byť podľa neho primeraná znárodnenému majetku. Aká konkrétna suma by však bola pre pozostalých uspokojujúca, nespresnil.

Podľa žiadosti o poskytnutie náhrady, ktorú zaslali Baťoví potomkovia MF SR, bol koncern Baťa na Slovensku tvorený výrobnými podnikmi vo viacerých mestách. Išlo o firmy napríklad v Nových Zámkoch, Liptovskom Mikuláši či Partizánskom a Bratislave.

Podľa ministra financií Petra Kažimíra je požiadavka pozostalých po J. A. Baťovi unikátnym prípadom. Rezort bude v tejto súvislosti koordinovať svoje kroky s rezortom spravodlivosti, ako aj s expertmi z Českej republiky. "Teraz by bolo veľmi predčasné o niečom hovoriť, ale v každom prípade nie sme pripravení len tak ľahko prísť o akékoľvek perie," povedal v septembri Kažimír.