Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Rezort financií má hlavného analytika, je ním ekonóm Biswajit Banerjee

Hlavný ekonóm ministerstva financií SR Biswajit Banerjee počas predstavenia na tlačovej konferencii 24. augusta 2017 v Bratislave. Foto: TASR - Dano Veselský

Rezort financií pôvodne túto pozíciu pripravoval pre zosnulého Martina Filka.

Bratislava 24. augusta (TASR) - Ministerstvo financií (MF) má nového hlavného ekonóma. Je ním americký ekonóm Biswajit Banerjee. Rezort financií pôvodne túto pozíciu pripravoval pre zosnulého Martina Filka. Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) sa však rozhodol obsadiť túto pozíciu zahraničným odborníkom.

"Sme v situácii, keď potrebujeme aj pohľad zvonka. Toto bol môj kľúčový cieľ, spolupracovať s ľuďmi, ktorí majú horizontálnu skúsenosť nielen z Európy, hlavne z obdobia vrcholu krízy. Preto mojou voľbou bolo pritiahnuť niekoho, kto má možno iný pohľad na to, čo sa deje u nás doma, aby sme sa mohli inšpirovať," zdôvodnil voľbu Banerjeeho na dnešnej tlačovej konferencii Kažimír.

Banerjee pôsobil ako hlavný ekonóm slovinskej centrálnej banky, bol aj členom pre menovú politiku Európskej centrálnej banky. V Medzinárodnom menovom fonde (MMF) pôsobil 26 rokov. Taktiež má skúsenosti aj z akademickej pôdy.

"Banerjee pozná Slovensko, od roku 2006 bol šéfom misie MMF, ktorá dvakrát ročne prichádza na Slovensko a robí inšpekciu verejných financií a vydáva následne o nej správu. Oceňujem jeho skúsenosti z celého sveta," priblížil minister financií, pre ktorého Banerjee pracoval aj ako externý poradca. Okrem toho pripravoval vzdelávacie kurzy v oblasti finančného plánovania pre vysokých vládnych úradníkov v Bangladéši.

Na rezorte financií sa tak vytvorí Útvar hlavného ekonóma. Ďalšou jeho členkou je šéfka Inštitútu finančnej politiky Lucia Šrámková. "Z nášho pohľadu je to snaha zvýšiť analytické schopnosti rezortu financií, zlepšiť metodológiu práce. Očakávam významnú účasť hlavného ekonóma na medzinárodných aktivitách MF SR," doplnil Kažimír.

Banerjee potvrdil, že vývoj slovenskej ekonomiky mu nie je neznámy. Hoci na Slovensko neprišiel s vopred definovanou agendou, plánuje sa sústrediť najmä na tri kľúčové oblasti. "Sú tri hlavné oblasti, ktorým by sme sa mali s kolegami venovať. Prvou je zlepšenie postavenia Slovenska v medzinárodnom obchode a zvýšenie konkurencieschopnosti, zlepšenie výberu daní a treťou oblasťou je skúmanie možností zmierňovania regionálnych rozdielov aj prostredníctvom výstavby infraštruktúry," uviedol Banerjee, ktorý priblížil, že aj v rámci jeho pôsobenia v MMF sa podieľal napríklad na analýze výberu daní.

Podľa neho by sa mali zlepšiť analytické výpočty, ktoré by mohli pomôcť lepšie nastaviť plán boja s daňovými únikmi. Vyjadril sa aj k nedostatku pracovnej sily, ktorý sa podľa neho nedá vyriešiť za jeden deň. Podľa neho ide o nastavenie dlhodobých politík. "Musíme predvídať vývojové trendy vo vzdelávaní, aby sme vedeli riešiť, kde je potrebné rozvíjať technické a všeobecné zručnosti," dodal Banerjee.