Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Rezort financií poslal samosprávam 244 mil. eur z firemných daní

Ilustračná snímka. Foto: TASR Marko Erd

Celkovo tak mestá a obce dostali od začiatku tohto roka z firemnej dane navyše sumu 326 miliónov eur.

Bratislava 24. apríla (TASR) - Ministerstvo financií (MF) SR poslalo na účet samosprávam ďalších 244 miliónov eur. Ide o sľúbený balík peňazí z daní z príjmov právnických osôb, ktorý im pomôže zvládnuť obdobie energetickej krízy, rastúcej inflácie a vyrovnať sa s legislatívnymi zmenami. Informoval o tom v pondelok rezort financií.

Celkovo tak mestá a obce dostali od začiatku tohto roka z firemnej dane navyše sumu 326 miliónov eur. "MF SR si váži predstaviteľov samospráv a vníma ich ako kľúčových partnerov v sociálnom dialógu. Aj preto im štát v tomto roku vyčlenil dokopy 789 miliónov eur. Ide o financie z rozpočtu, európskych zdrojov aj výhodné úverové produkty," dodalo ministerstvo.

Samosprávy si tradične rozdeľujú výnos dane z príjmov fyzických osôb. Nárok na podiel dane z príjmov firiem získali na dočasné obdobie rokov 2023 a 2024 po tom, ako parlament koncom minulého roka schválil zvýšenie daňového bonusu na 140 eur mesačne rovnako na obdobie dvoch rokov. Toto zvýšenie totiž spôsobí výpadky dane z príjmov fyzických osôb.

Pôvodne mali podiel z firemnej dane dostávať postupne v pravidelných mesačných splátkach. Národná rada (NR) SR koncom marca schválila novelu zákona o rozpočtovom určení výnosu dane z príjmov územnej samospráve. Na základe tejto zmeny mali dostať samosprávy celý tohtoročný podiel na dani z príjmov právnických osôb už do konca apríla. Obce tak mali získať naraz 171 miliónov eur a vyššie územné celky (VÚC) 73,3 milióna eur.