Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Rezort financií sa na Ecofine usiloval o posun v kľúčových témach EÚ

Na archívnej snímke zasadnutie ministrov financií EÚ (Ecofin) 7. decembra 2021 v Bruseli. Foto: TASR/AP

Ministri financií sa mimo iného venovali dosiahnutému pokroku v oblasti nových vlastných zdrojov rozpočtu EÚ, pripravovanej legislatíve v oblasti finančných služieb či európskym zeleným dlhopisom.

Bratislava/Brusel 7. decembra (TASR) – Ministerstvo financií (MF) SR sa usilovalo o posun v diskusii o kľúčových témach EÚ s cieľom posilniť európsku jednotu. Informoval o tom tlačový odbor rezortu financií po zasadnutí Rady ministrov financií EÚ (Ecofin) v Bruseli.

Na jednej strane MF SR podporilo iniciatívu krajín navrhujúcich aktualizáciu hodnotenia pokroku v opatreniach pre súlad s princípmi právneho štátu v Maďarsku tak, aby zahŕňalo aj najnovší vývoj a bolo proporčné. Na druhej strane apelovalo na Maďarsko, aby podporilo spoločné európske riešenie pomoci Ukrajine. Týmito pozíciami sa Slovensko dostalo do rozhodujúcej skupiny krajín, vrátane Nemecka či Francúzska.

Väčšina členských štátov, vrátane Nemecka, Francúzska či Belgicka, vyzvala Európsku komisiu (EK), aby aktualizovala svoje hodnotenie nápravných opatrení, ktoré Maďarsko doteraz zrealizovalo a neboli ešte zahrnuté v jej správe.

Pokiaľ ide o konečné rozhodnutie členských štátov, MF SR je presvedčené, že už prvý prípad, keď sa spustila procedúra tzv. kondicionality súladu s právnym štátom, musí preukázať jej funkčnosť a dôveryhodnosť. Procesy a inštitúcie, od ktorých závisí čerpanie finančných prostriedkov z EÚ, majú zodpovedať pravidlám, ktoré chránia finančné záujmy EÚ. Zároveň viaceré členské štáty vyzvali EK, aby pri hodnotení zrealizovaných nápravných opatrení zohľadnila aj tie, ktoré už Maďarsko splnilo do 7. decembra.

Aby sa vytvoril priestor pre rokovania a aktualizáciu hodnotenia, ministri financií EÚ presunuli hlasovanie o vykonávacom nariadení, ktorým EK navrhuje zablokovať časť eurofondov v Maďarsku. Spolu s tým boli odložené aj hlasovania o dvoch častiach legislatívneho balíka k finančnej pomoci pre Ukrajinu, návrhu vykonávacieho nariadenia plánu obnovy a odolnosti Maďarska, ako aj o smernici o minimálnom zdanení nadnárodných spoločností. Ambíciou je uzavrieť všetky tieto oblasti v týždni po 12. decembri.

Ministri financií sa okrem týchto tém venovali dosiahnutému pokroku v oblasti nových vlastných zdrojov rozpočtu EÚ, pripravovanej legislatíve v oblasti finančných služieb, európskym zeleným dlhopisom či posilneniu boja proti praniu špinavých peňazí. Ministri tiež hľadali spoločné smerovanie v úvodnej diskusii k reforme rámca hospodárskeho riadenia EÚ.

EK navrhuje presunúť časť zodpovednosti za dodržiavanie súladu so spoločnými cieľmi paktu stability a rastu na členské štáty, pričom zvýši ich čitateľnosť aj vymožiteľnosť. MF SR víta návrhy EK a považuje za dôležité ich skoré zavedenie.