Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Rezort hospodárstva: Dodávky ropy na Slovensko boli obnovené

Na snímke nápis na budove, v ktorej sídli Ministerstvo hospodárstva SR na ulici Mlynské nivy v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Dodávky boli prerušené z ukrajinskej strany v utorok (15. 11.) vo večerných hodinách.

Bratislava 16. novembra (TASR) - Ministerstvo hospodárstva (MH) SR prostredníctvom štátnej spoločnosti Transpetrol, a. s., eviduje obnovenie dodávok ropy ropovodom Družba na Slovensko. Informovala o tom hovorkyňa MH SR Mária Pavlusík. Dodávky boli prerušené z ukrajinskej strany v utorok (15. 11.) vo večerných hodinách.

TASR na základe správy Reuters informovala, že dodávky ropy do časti strednej a východnej Európy cez ropovod Družba boli podľa prevádzkovateľov ropovodov v Maďarsku a na Slovensku dočasne pozastavené.

"Spoločnosť Slovnaft môže potvrdiť, že ropa prúdi v požadovaných objemoch a podľa dohodnutého harmonogramu. Niekoľkohodinový výpadok ropovodu nemal žiaden vplyv na prevádzku rafinérie, a teda ani na zásobovanie čerpacích staníc a veľkoobchodných zákazníkov," informovala rafinérska spoločnosť v stanovisku.

Maďarský ropný a plynárenský koncern MOL uviedol, že podľa informácií od jeho ukrajinského partnera ruská raketa zasiahla elektráreň blízko bieloruských hraníc, ktorá dodáva elektrinu pre čerpaciu stanicu, a to viedlo k zastaveniu prevádzky ropovodu. Zastavenie potvrdil aj slovenský Transpetrol s odvolaním sa na "technické dôvody na ukrajinskej strane", ale nešpecifikoval, či išlo o zásah rakety.

Sieť ropovodov Družba vedie z Ruska a rozdeľuje sa v Bielorusku, pričom jedna vetva smeruje na Ukrajinu. Tam sa opäť rozdeľuje a zásobuje niekoľko krajín východnej a strednej Európy, ktoré sú od tejto ropy závislé, vrátane rafinérií v Maďarsku, na Slovensku a v Českej republike.