Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Ekonomika

Rezort hospodárstva navrhne investičné stimuly viac ako 20 firmám

štátny tajomník Ministerstva hospodárstva SR Rastislav Chovanec Foto: TASR

Vládny kabinet dnes odobril stimuly pre tri spoločnosti, a to pre Nemak Slovakia, s. r. o., Konfektion E – SK, s. r. o., a pre Sisme Slovakia, s. r. o.

Bratislava 23. septembra (TASR) - Ministerstvo hospodárstva (MH) SR navrhne vláde v najbližších týždňoch poskytnúť investičné stimuly pre viac ako dve desiatky firiem. Vládny kabinet dnes odobril stimuly pre tri spoločnosti, a to pre Nemak Slovakia, s. r. o., Konfektion E – SK, s. r. o., a pre Sisme Slovakia, s. r. o.

"Naposledy som spomínal, že v zásobníku má projekty viac ako 15 spoločností. Našťastie sa ten zásobník rozširuje, lebo je stále viac a viac firiem, ktoré žiadajú o investičnú pomoc. Predpokladáme, že v horizonte každých dvoch-troch týždňov budeme na rokovanie vlády predkladať tri alebo štyri projekty. Do konca (tohto) roka to bude minimálne 20 investičných projektov," priblížil po dnešnom rokovaní vlády štátny tajomník MH SR Rastislav Chovanec. Celkový objem plánovaných investičných stimulov však neuviedol.

Opozičná strana KDH "má na jednej strane radosť z ľudí, ktorí vďaka stimulov získajú prácu". "Na strane druhej sa však pýtame, ako sa majú cítiť všetci tí, ktorí kvôli nárastu daní a odvodov miesto stratili? Ako sa majú cítiť tí zamestnanci, ktorým neboli zvýšené mzdy takmer o nič pre to, že ich zamestnávateľov dusia zvýšené dane? A ako sa majú cítiť všetci tí živnostníci a malí podnikatelia, ktorým vláda nie je ochotná pomôcť ani len voči neplatičom faktúr?" podčiarkol v stanovisku k dnes vládou schválenej investičnej pomoci podpredseda KDH pre verejné financie Miloš Moravčík.

Daňovo-odvodové zaťaženie za posledné tri roky podľa Moravčíka narástlo o vyše 3 miliardy eur a vláda by mala vyčísliť, koľko pracovných miest tým bolo zničených. "Chváliť sa pár miliónmi pre pár vyvolených firiem vôbec nie je namieste v čase, keď zvyšok zamestnávateľov a ich zamestnancov trpí ťažkými podmienkami," dodal podpredseda KDH.