Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Rezort hospodárstva súhlasí s kritikou Najvyššieho kontrolného úradu

Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR v Bratislave 10. júla 2020. Foto: TASR - Martin Baumann

Štát by mal podľa NKÚ najmä nastaviť pravidlá adresnej kompenzácie cien elektriny a plynu počas nepredvídaných situácií, zamerať sa na najzraniteľnejšie skupiny a nastaviť aj časové obmedzenia.

Bratislava 8. apríla (TASR) - Ministerstvo hospodárstva (MH) SR súhlasí so závermi kontroly Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR zverejnenými koncom minulého týždňa. Štát by mal podľa NKÚ najmä nastaviť pravidlá adresnej kompenzácie cien elektriny a plynu počas nepredvídaných situácií, zamerať sa na najzraniteľnejšie skupiny a nastaviť aj časové obmedzenia.

MH v pondelok v reakcii na výsledky NKÚ pre TASR zdôraznilo, že systém adresnej pomoci nepripravili predchádzajúce vlády. "Jednou z priorít súčasného vedenia ministerstva hospodárstva je práve príprava adresnej pomoci, a preto v spolupráci s ostatnými rezortami intenzívne pracuje na nastavení adresnosti tak, aby - v prípade, ak bude potrebná - bola už v roku 2025 nastavená efektívne, najmä ohrozeným skupinám a neplytvalo sa tak verejnými financiami zo štátneho rozpočtu," uviedol rezort.

Takéto opatrenia neboli na Slovensku do volieb v roku 2023 pripravené. Ich neskorý termín a krátky čas od nástupu novej vlády podľa MH neumožnil nastaviť adresnosť pomoci na rok 2024.

Slovensko sa počas energetickej krízy rozhodlo pre celoplošné kompenzácie a Ministerstvo hospodárstva (MH) SR vyplatilo do konca minulého roka na kompenzáciách nárastu cien elektrickej energie a plynu v rokoch 2022 a 2023 sumu vo výške takmer 2,7 miliardy eur. Najviac prostriedkov, približne 1,24 miliardy eur, sa použilo na kompenzácie cien plynu v domácnostiach. Podľa NKÚ boli takto široko nastavené kompenzačné opatrenia neefektívne a nehospodárne.

Podpredseda NKÚ Jaroslav Ivančo priblížil, že nejde o konečný účet za kompenzačnú pomoc, keďže krízová regulácia v energetike pokračuje aj tento rok a jej ukončenie legislatíva vôbec neupravuje. "Kompenzácie pomohli, ale už je čas zamyslieť sa nad ich pokračovaním," upozornil. Kompenzačné opatrenia síce pomohli občanom aj podnikateľom, no nie je podľa NKÚ možné a únosné ich v takom širokom rozsahu a dlhodobo uplatňovať.