Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Rezort hospodárstva vyhlásil víťazov súťaže o inovatívny čin roka

Na snímke minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS). Foto: TASR - Jakub Kotian

Najvyššie ocenenia v kategórii výrobková inovácia získala spoločnosť Grizzly.SKI za ultraľahké skialpinistické viazanie s brzdou z leteckého hliníka.

Bratislava 22. decembra (TASR) – Do 14. ročníka súťaže Inovatívny čin roka, ktorú vyhlásilo Ministerstvo hospodárstva (MH) SR, bolo prihlásených 35 návrhov v štyroch kategóriách. Ocenenia získali inovácie schopné konkurovať aj na svetových trhoch, uviedlo v stredu MH. Súťažiaci mohli prihlásiť inovácie, ktorých inovačný proces bol dokončený v kalendárnom roku 2020 a boli aj uvedené do praxe.

Hodnotiacimi kritériami súťaže boli originalita nápadu, prínos inovácie pre spotrebiteľa a spoločnosť, vplyv inovácie na trh, podnikateľskú činnosť, národné hospodárstvo a ekológiu. "Sú medzi nimi viaceré skutočne výnimočné riešenia, ktoré sú schopné konkurovať aj v zahraničí a zároveň potvrdzujú inovatívnu výkonnosť našich firiem," zdôraznil vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).

Najvyššie ocenenia v kategórii výrobková inovácia získala spoločnosť Grizzly.SKI za ultraľahké skialpinistické viazanie s brzdou z leteckého hliníka. V kategórii technologická inovácia porotu najviac zaujalo riešenie Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, ktorá vyvinula technologickú linku na vysoko efektívne bezodpadové spracovanie multikomponentných hnojív s využitím granulátora s plochou matricou.

V kategórii inovácia služby bolo prvé miesto udelené spoločnosti YMS za aplikáciu ySpace, ktorá umožňuje plne automatizované sťahovanie, spracovanie a vyhodnotenie údajov zo satelitného snímkovania Zeme. V uvedených troch kategóriách získali tri najlepšie riešenia ocenenie a finančnú odmenu.

V novej kategórii za inováciu, ktorá prispela k riešeniu COVID situácie, bolo udelené ocenenie Inovatívny čin roka antimikrobiálnemu oblečeniu pre zdravotnícky personál a textilným výrobkom Prolen s iónmi striebra a zinku, ktoré ničia vírusy, baktérie a bránia rastu plesní. Rúška a textílie s týmito vlastnosťami vyvinuté spoločnosťou Chemosvit Fibrochem používali zdravotníci a záchranné zložky.

"Rozhodovanie v tejto kategórii bolo mimoriadne zložité, pretože uplynulé dva roky ukázali, aká dôležitá je účinná ochrana, dezinfekcia, testovanie aj vyhodnocovanie výsledkov. Viaceré z prihlásených firiem sa už zaslúžili o záchranu mnohých životov. A hoci bolo ocenenie za COVID inováciu len jedno, chceme vyzdvihnúť úsilie všetkých podnikateľov, ktorí dokázali zareagovať a pomôcť," uviedol Peter Blaškovitš, generálny riaditeľ Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry, ktorá súťaž pre rezort hospodárstva organizuje.