Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Rezort investícií:Z Programu dunajského regiónu sa rozdelí 3,6 mil.eur

Na archívnej snímke Michal Kaliňák. Foto: TASR Jakub Kotian

Výzva je určená pre verejný a súkromný sektor, vrátane malých a stredných podnikov, neziskové či medzinárodné organizácie z celého dunajského regiónu.

Bratislava 30. novembra (TASR) - Ochrana životného prostredia, prepojenie, posilnenie či rozvíjanie prosperity v regióne sú cieľom novej výzvy z Interreg Programu dunajského regiónu. Vyhlasuje ju Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR v rámci nového programového obdobia eurofondov. Na spoločné nadnárodné projekty z nej pôjde spolu 3,6 milióna eur.

"Seed Money Facility predstavuje špeciálnu výzvu v rámci Interreg Programu dunajského regiónu, ktorá prináša finančné prostriedky na prípravu projektov v dvanástich prioritných oblastiach dunajskej stratégie. Podporíme tak ochranu životného prostredia, prepojenie, posilnenie a rozvíjanie prosperity v dunajskom regióne," priblížil vo štvrtok štátny tajomník MIRRI Michal Kaliňák.

Výzva je určená pre verejný a súkromný sektor, vrátane malých a stredných podnikov, neziskové či medzinárodné organizácie z celého dunajského regiónu. Záujemcovia môžu získať podporu na krátkodobé projekty, ktorých realizácia nepresahuje jeden rok. Výzva umožní financovanie prípravy projektov, ktoré môžu byť neskôr podporené napríklad z hlavných národných, cezhraničných alebo nadnárodných programov.

Návrhy predložené v rámci výzvy musia byť podľa MIRRI zosúladené aspoň s jednou prioritnou oblasťou dunajskej stratégie a musia sa jasne zaoberať akčným plánom a cieľmi tejto stratégie. Pre každú prioritnú oblasť je vyčlenených 300.000 eur.

"Podporené môžu byť napríklad projekty na ochranu prírody, zlepšenie mobility, podporu udržateľnejších zdrojov energií, kultúry a cestovného ruchu, projekty podporujúce trh práce a zamestnanosť, ale aj projekty na podporu bezpečnosti a riešenie trestnej činnosti," informovalo ministerstvo.

Žiadosti o nenávratný finančný príspevok môžu záujemcovia predkladať do 29. marca 2024. Podmienkou je vytvorenie projektového partnerstva z aspoň dvoch krajín Interreg Programu dunajského regiónu. V minulom programovom období bolo v rámci tejto výzvy realizovaných celkovo 19 projektov, slovenskí projektoví partneri boli zapojení v dvoch.