Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Rezort pôdohospodárstva: Pekárom išlo vlani viac pomoci

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

MPRV pripomenulo, že pekári v rámci projektovej výzvy na modernizáciu zariadení a technológií prihlásili svoje projekty vo výške 31 miliónov eur z pôvodne alokovaných 35 miliónov eur.

Bratislava 16. januára (TASR) – Pekárenskému odvetviu išlo vlani viac pomoci ako za pôsobenia Milana Lapšanského vo vedení Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR. Uviedol to pre TASR odbor komunikácie MPRV v reakcii na vyjadrenia Lapšanského, v súčasnosti predsedu predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC).

"Práve v dôsledku zložitej ekonomickej situácie poskytlo MPRV SR v uplynulom roku pekárenskému sektoru 1,5 milióna eur z celkovej alokácie 8 miliónov eur pre potravinárov v rámci mimoriadnej pomoci. Následne cez schému mimoriadnej pomoci z Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) boli pekárom vyplatené 2 milióny eur v rámci celkovej sumy 10 miliónov eur pre potravinárov. V roku 2022 teda potravinárom odišlo spolu 18 miliónov eur na stabilizáciu situácie, z toho pekárom 3,5 milióna eur," spresnilo ministerstvo pôdohospodárstva.

"Pre porovnanie, v roku 2019, za pôsobenia pána Lapšanského na pozícii generálneho riaditeľa sekcie potravinárstva a obchodu MPRV, dostali pekári 800.000 eur z celkovej pomoci potravinárom vo výške 12 miliónov eur," podčiarkol agrorezort.

MPRV pripomenulo, že pekári v rámci projektovej výzvy na modernizáciu zariadení a technológií prihlásili svoje projekty vo výške 31 miliónov eur z pôvodne alokovaných 35 miliónov eur. "Veríme, že vďaka realizácii projektov sa zníži energetická náročnosť pekárskej výroby, a teda aj výška poplatkov za energie," dodalo agroministerstvo.

Lapšanský v pondelok uviedol, že ak vláda SR nezasiahne voči extrémnym cenám dodávateľov elektrickej energie, ktoré v týchto dňoch dostávajú aj malí a strední pekári, cukrári či cestovinári, tak hrozí, že na Slovensku bude bezprecedentný nedostatok chleba a pečiva. Výšky zálohových faktúr, ktoré dostávajú v týchto dňoch pekárne či cukrárne, predstavujú podľa neho štvor- až desaťnásobky minuloročných cien.