Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Rezort podporí opatrenia na pomoc odvetviu cestovného ruchu v kríze

Na snímke z 15. januára 2022 vpravo Gerlachovský štít, vľavo Končistá vo Vysokých Tatrách od obce Šuňava, okres Poprad. Foto: TASR – Milan Kapusta

Rezort dopravy zdôraznil, že udržanie cestovného ruchu je preň mimoriadne dôležité.

Bratislava 14. septembra (TASR) - Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR podporí akékoľvek opatrenia na pomoc odvetviu cestovného ruchu v krízových časoch. Pre TASR to uviedol odbor komunikácie rezortu dopravy v reakcii na vyjadrenie Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS), ktorá volá po pomoci štátu.

Rezort dopravy zdôraznil, že udržanie cestovného ruchu je preň mimoriadne dôležité. "V rámci covidovej pomoci sme podnikateľom vyplatili desiatky miliónov eur, aby sme im pomohli prežiť toto ťažké obdobie a nechceme, aby tieto peniaze vyšli, takpovediac, nazmar. Preto podporíme akékoľvek opatrenia, ktoré pomôžu tomuto odvetviu zvládnuť ďalšie krízové obdobie, či už to bude nová schéma pomoci, daňové úľavy alebo zníženie DPH," priblížil odbor komunikácie MDV.

AHRS upozornila, že energetická a inflačná kríza môže znamenať koniec pre množstvo prevádzok. Vyzýva preto vládu, aby čo najskôr predstavila súbor podporných opatrení, ktoré zmiernia výrazné náklady podnikov, v krízových časoch pomôžu s udržaním zamestnanosti a minimalizujú tak negatívne dosahy na podniky a domácnosti.

Hotelieri a majitelia gastroprevádzok odporúčajú napríklad dočasné zníženie sadzby DPH pre všetky služby cestovného ruchu na 10 %, zrušenie daní a odvodov za prácu počas víkendov a sviatkov, zavedenie plošných opatrení, ktoré zabezpečia zníženie cien energií na primeranú úroveň pre všetkých podnikateľov a zamestnávateľov.