Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Rezort práce chce zvýšiť počet inšpektorov práce a posilniť kontroly

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Inšpektori práce vykonali za prvých šesť mesiacov tohto roka takmer 4600 kontrol, pričom v 142 prípadoch odhalili nelegálne zamestnávanie.

Bratislava 3. októbra (TASR) - Nelegálnu prácu by malo kontrolovať viac inšpektorov.

"Treba hľadať riešenia na to, aby sme doplnili stav a pritvrdili kontroly, ktoré budú určite v súčinnosti ministerstvom vnútra a ministerstvom spravodlivosti," avizoval dnes pre médiá štátny tajomník rezortu práce Jozef Burian (Smer-SD) s tým, že pri kontrolách by mohla asistovať aj finančná správa.

Dôvodom zvýšených kontrol je podľa neho posledná zmena zákona o sociálnom poistení, v ktorej sa zaviedlo vyššie zodvodnenie dohôd. "Teraz bude vznikať väčší tlak na nelegálne zamestnávanie vzhľadom na štandardné zodvodňovanie ako u zamestnancov," podotkol. Dodal, že je nutné predchádzať tomu, aby ľudia neprichádzali o sociálne istoty a neznižovala sa úroveň podnikateľského prostredia na Slovensku.

Posledná správa o potieraní nelegálneho zamestnávania informovala, že inšpektori práce vykonali za prvých šesť mesiacov tohto roka takmer 4600 kontrol, pričom v 142 prípadoch odhalili nelegálne zamestnávanie. Spolu tak za tieto prípady uložili pokuty v celkovom objeme 315.000 eur. Najviac porušení zákona sa dopustili zamestnávatelia - fyzické osoby, ktoré dostali v 70 prípadoch pokutu spolu 153.600 eur.