Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Rezort práce hľadá dobrovoľníkov do zariadení sociálnych služieb

Na snímke budova, v ktorej sídli Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR a Implementačná agentúra Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR na Špitálskej ulici v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Za prvé dni od spustenia registrácie rezort eviduje 20 prihlásených dobrovoľníkov.

Bratislava 15. marca (TASR) - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR hľadá dobrovoľníkov do pobytových zariadení sociálnych služieb. Informovala o tom v pondelok hovorkyňa rezortu Michaela Slivková Kirňaková.

Napriek tomu, že sa situácia v zariadeniach sociálnych služieb zlepšuje - k 10. marcu bolo na Slovensku 258 covidových zariadení - rezort tvrdí, že niektorým zariadeniam chýba personál. "Zamestnanci sú buď v karanténne, alebo na pandemickej PN a tí, ktorí pracujú, sa o klientov starajú nepretržite a sú vyčerpaní," zhrnul minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina).

V necovidových častiach zariadení sociálnych služieb a centier pre deti a rodiny vypomáhajú aj študenti z partnerských vysokých škôl združených v Asociácii vzdelávateľov v sociálnej práci, ktoré v závere minulého roka podpísali s MPSVR SR memorandum o spolupráci. "Ďakujem týmto študentom. V súvislosti s ich pôsobením v zariadeniach dostávame iba pozitívnu spätnú väzbu," podotkol Krajniak s tým, že riaditelia si chvália a uvítali takúto pomoc.

"V zariadeniach sociálnych služieb však potrebujeme posilniť aj iné profesie, napríklad zdravotné sestry, inštruktorov sociálnej rehabilitácie, ale aj kuchárov, upratovačky a šoférov, ktorí budú pracovať v covidových a necovidových častiach, preto hľadáme dobrovoľníkov," vysvetlil Krajniak.

Rezort dodáva, že formulár pre dohodárov je zverejnený od začiatku marca na webovej stránke ministerstva v časti "neprehliadnite". Dobrovoľníkom zariadenia poskytnú ubytovanie, stravu a odmenu vo výške od siedmich do desiatich eur za hodinu.

"Prihlásiť sa môžu iba dospelé osoby, ktoré majú vzdelanie v oblasti, o ktorú majú záujem (napríklad zdravotná sestra), respektíve majú príslušné oprávnenie (napríklad šoféri vodičský preukaz, kuchári zdravotný preukaz a podobne)," vysvetlil rezort. Dobrovoľníci si môžu vybrať, či chcú pomáhať v covidových alebo necovidových častiach zariadení.

Za prvé dni od spustenia registrácie rezort eviduje 20 prihlásených dobrovoľníkov.