Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Rezort práce: Kontroly Prvej pomoci už priniesli 72 trestných oznámení

Na snímke tabuľa s nápisom na budove, v ktorej sídli Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR na Špitálskej ulici v Bratislave Foto: TASR - Jaroslav Novák

Odhalené pochybenia na strane prijímateľov boli podľa MPSVR rôzne. Najčastejšie išlo o uvádzanie nesprávnych informácií v predkladaných žiadostiach a vo výkazoch pre priznanie príspevku.

Bratislava 17. augusta (TASR) - V rámci Prvej pomoci podnikateľom bolo k 30. júnu vyplatených celkovo 2,475 miliardy eur, pričom úrady práce, sociálnych vecí a rodiny podporili výplatu 5,7 milióna mesačných platov. Následné kontroly príspevkov vyplatených aj na základe čestných prehlásení však dokázali pochybenia a ústredie aj úrady práce už podali spolu 72 trestných oznámení a podaní na políciu v sume približne 19,7 milióna eur, informovalo v stredu Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR.

"Doposiaľ sme komplexne preverili príspevky v objeme takmer 188 miliónov eur," uviedol rezort práce. "Výsledkom všetkých kontrol je celkovo 14.572 pohľadávok evidovaných voči prijímateľom Prvej pomoci v celkovej výške 29,3 milióna eur. Z nich už viac ako 15,5 milióna eur, konkrétne 11.923 pohľadávok, prijímatelia vrátili," spresnilo ministerstvo.

Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny vyšli prijímateľom v ústrety, a preto si s mnohými dohodli splátkové kalendáre. Okrem toho rezort práce vytvoril kompenzačný projekt. Vďaka nemu prijímatelia pomoci, ktorí úradom proaktívne ohlásili administratívnu chybu vo vlastných žiadostiach či výkazoch, o finančnú podporu neprišli a rezort im peniaze po oprave chýb v dokumentácii vyplatil.

Odhalené pochybenia na strane prijímateľov boli podľa MPSVR rôzne. Najčastejšie išlo o uvádzanie nesprávnych informácií v predkladaných žiadostiach a vo výkazoch pre priznanie príspevku. V žiadostiach napríklad uvádzali aj zamestnancov, ktorí už pre nich nepracovali, poprípade pracovali na dohodu o vykonaní práce. Spätné kontroly poberateľov a čerpania pomoci budú ústredie a úrady prace vykonávať naďalej až do roku 2028.