Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Rezort práce: Minimálna hodnota stravného lístka sa zvýši na 5,10 eura

Na snímke budova, v ktorej sídli Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR a Implementačná agentúra Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR na Špitálskej ulici v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Účinnosť opatrenia bude podľa rezortu práce závisieť od dĺžky legislatívneho procesu, ktorý sa začal zverejnením predbežnej informácie s termínom pripomienkovania do 12. októbra 2022.

Bratislava 4. októbra (TASR) - Minimálna hodnota stravného lístka sa zvýši zo 4,80 na 5,10 eura. Vyplýva to z predbežnej informácie Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR o návrhu opatrenia na zvýšenie súm stravného.

Účinnosť opatrenia bude podľa rezortu práce závisieť od dĺžky legislatívneho procesu, ktorý sa začal zverejnením predbežnej informácie s termínom pripomienkovania do 12. októbra 2022.

Minimálna hodnota stravovacej poukážky je podľa Zákonníka práce (ZP) 75 % stravného pre pracovné cesty v trvaní od 5 do 12 hodín. Pri sume stravného 6,80 eura je minimálna hodnota stravovacej poukážky 5,10 eura. ZP určuje minimálnu hodnotu stravovacej poukážky, zamestnávateľ sa môže rozhodnúť poskytovať stravovaciu poukážku vo vyššej hodnote.

Zvýšením stravného na pracovné cesty MPSVR reaguje na vývoj indexov cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauračnom stravovaní. Stravné na pracovné cesty sa naposledy upravovalo opatrením o sumách stravného od 1. septembra. V auguste 2022 dosiahol mesačný kumulovaný index cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauračnom stravovaní v SR hodnotu 105, čo predstavuje oproti základni zvýšenie o 5 percentuálnych bodov. Za základňu sa považuje príslušný kalendárny mesiac, podľa ktorého boli naposledy opatrením upravené sumy stravného.

V zmysle mechanizmu zvyšovania súm stravného bola podľa MPSVR splnená podmienka na ich zvýšenie. Návrhom opatrenia MPSVR sa suma stravného zvýši v pásme od 5 do 12 hodín trvania pracovnej cesty zo 6,40 eura na 6,80 eura, v pásme od 12 do 18 hodín trvania pracovnej cesty z 9,60 eura na 10,10 eura a v pásme nad 18 hodín trvania pracovnej cesty zo 14,50 eura na 15,30 eura.