Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Rezort práce novelizoval svoj Pandemický plán

Ilustračná fotka. Foto: TASR/AP

Znamená to, že odmieta plošné zatváranie zariadení či sociálnu izoláciu klientov týchto zariadení.

Bratislava 30. septembra (TASR) - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR novelizovalo svoj Pandemický plán. Jeho cieľom je minimalizovať riziká pri zmene či zhoršení pandemickej situácie. Prepracovaný dokument vychádza predovšetkým z doterajších skúseností, aktualizuje zaužívané opatrenia a navrhuje overené efektívnejšie postupy aj presné rozdelenie kompetencií. Ohľad berie na zachovanie ľudských práv a ochrany života a zdravia poskytovateľov aj prijímateľov sociálnej služby. Rezort práce pri novelizácii Pandemického plánu zapracoval pripomienky a návrhy vyšších územných celkov (VÚC) aj samotných poskytovateľov. Informoval o tom tlačový odbor MPSVR v piatok.

Základom novelizovaného Pandemického plánu je samotné rozdelenie úloh zástupcov rezortu práce v prípade riešenia krízovej situácie, napríklad priamo na mieste. Zároveň upravuje opatrenia v prospech ich efektívnejšieho a už odskúšaného postupu, zvlášť v prípade vyhlásenia mimoriadnej situácie. Dôraz pritom kladie na zachovanie bezpečného prostredia v spojení s ochranou ľudských práv. Znamená to, že odmieta plošné zatváranie zariadení či sociálnu izoláciu klientov týchto zariadení.

Prepracovaný plán na základe predchádzajúcich skúseností z niekoľkých vĺn pandémie prináša predovšetkým pripravenosť pri možnom zhoršení pandemickej situácie. Zároveň minimalizuje súvisiace riziká zvlášť pre ohrozené skupiny v zariadeniach sociálnych služieb. Rovnako aktualizuje aj usmernenia pre poskytovateľov sociálnych služieb.

"Prax z predošlých pandemických vĺn nám ukázala, aké dôležité sú kontinuálne riešenia a zároveň pravidelná komunikácia so zriaďovateľmi a poskytovateľmi sociálnych služieb," uviedol riaditeľ odboru krízového manažmentu a bezpečnosti MPSVR Ján Hudák. "Súbežne s plánom sme aktualizovali aj usmernenie pre poskytovateľov, nastavili sme proces očkovania pre zariadenia a pravidelne komunikujeme s VÚC, aby sme boli pripravení a informovaní," doplnil.

Ministerstvo práce podľa vlastných slov naďalej monitoruje epidemickú situáciu v zariadeniach sociálnych služieb na Slovensku, ktorá je v súčasnosti s príchodom jesenného obdobia uspokojivá. Pozitívne testovaných je 394 klientov sociálnych služieb a 77 zamestnancov.

Ďalšie očkovanie v zariadeniach, podobne ako v minulosti, realizujú výjazdové očkovacie služby rezortu zdravotníctva v závislosti od prejaveného záujmu. MPSVR uviedlo, že má k dispozícii aj 50 kyslíkových koncentrátorov pre potreby zariadení sociálnych služieb. Ich distribúciu a zapožičanie zabezpečujú vyššie územné celky. Novelizovaný Pandemický plán je zverejnený na webovej stránke rezortu práce.