Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Rezort práce: Sociálni partneri prerokovali návrhy zmien Plánu obnovy

Na snímke dočasne poverený minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak. Foto: TASR - Jakub Kotian

Jedným z hlavných dôvodov aktualizácie je podľa hovorkyne MPSVR pridanie novej kapitoly REPowerEU, ktorá reaguje na vývoj globálneho trhu s energiami v súvislosti s vojnou na Ukrajine.

Bratislava 25. apríla (TASR) - Zástupcovia zamestnávateľov, zamestnancov a vlády v pondelok (24. 4.) mimoriadne rokovali o návrhu zmeny Plánu obnovy a odolnosti (POO) SR. Informovala o tom Kristína Korenková, hovorkyňa Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR. Predseda Hospodárskej a sociálnej rady (HSR) SR a dočasne poverený minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina) tak reagoval na požiadavku Úradu vlády (ÚV) SR prerokovať aktualizáciu POO SR s členmi tripartity.

Sociálni partneri podľa Korenkovej vzniesli niekoľko zásadných pripomienok. Týkali sa najmä výšky alokácií na podporu jednotlivých opatrení a investícií, doplnenia alebo vypustenia niektorých opatrení, ako aj posunutia termínov. Zástupcovia zamestnávateľov a zástupcovia zamestnancov dostali zo strany ÚV vysvetlenie, prečo nie je možné ich pripomienky aplikovať. Následne väčšina z nich zaujala k navrhovanému materiálu nesúhlasné stanovisko.

Jedným z hlavných dôvodov aktualizácie je podľa hovorkyne MPSVR pridanie novej kapitoly REPowerEU, ktorá reaguje na vývoj globálneho trhu s energiami v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Štáty EÚ sa snažia urýchlene znížiť závislosť od ruských fosílnych palív a zrýchliť zelenú transformáciu. Ďalším podstatným dôvodom je zníženie celkovej alokácie finančných prostriedkov zo strany EÚ na realizáciu POO SR. Z tohto dôvodu musel Úrad vlády SR pristúpiť ku kráteniu výdavkov o 9 % a znižovať alokácie na jednotlivé opatrenia.

Korenková spresnila, že zástupcovia zamestnávateľov komunikovali nesúhlasné stanoviská so znižovaním prostriedkov pre podnikateľské prostredie. Keďže prišlo ku kráteniu alokácií zo strany EÚ, bolo nevyhnutné niektoré opatrenia z POO SR vypustiť alebo znížiť výšku investícií, zároveň nie je priestor pre doplnenie ďalších oblastí.

Hovorkyňa dodala, že členovia tripartity žiadali aj posunutie niektorých termínov. Tieto pripomienky tiež nie je možné implementovať z dôvodu časovej náročnosti interných procesov a dodržania termínov stanovených EÚ.