Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Rezort práce spustil distribúciu potravinových a hygienických balíčkov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Počas prebiehajúcej distribúcie balíčkov rozdá ústredie práce o 54.000 balíčkov viac ako počas prvej tohtoročnej distribúcie.

Bratislava 5. júna (TASR) - Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) pripravilo pre domácnosti v zložitej sociálnej situácii takmer 150.000 potravinových a 66.000 hygienických balíčkov. Spoločná distribúcia balíčkov sa začala na sklonku mája.

"Veľmi citlivo vnímam sociálnu a ekonomickú situáciu mnohých rodín, ktoré sú v núdzi a potrebujú našu pomoc. Podľa toho meníme nastavenie distribúcie tak, aby sme v rámci možností pomohli čo najväčšiemu počtu ľudí. Vďaka zdrojom z Európskej únie sme za posledných šesť rokov rozdali najzraniteľnejším rodinám takmer dva milióny potravinových a hygienických balíčkov," uviedla ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny Soňa Gaborčáková.

Počas prebiehajúcej distribúcie balíčkov rozdá ústredie práce o 54.000 balíčkov viac ako počas prvej tohtoročnej distribúcie. Dôvodom je zvýšenie počtu balíčkov pre jednotlivé kategórie domácností. V prvej distribúcii mal jednotlivec nárok na jeden balíček, v aktuálnej má nárok na dva. Rodina s jedným až dvomi deťmi mala predtým nárok na dva balíčky, teraz má rodina s jedným dieťaťom nárok na dva balíčky a rodina s dvomi až štyrmi deťmi na tri potravinové balíčky.

Potravinové balíčky v rámci druhej distribúcie dostávajú poberatelia pomoci v hmotnej núdzi, ktorým bola vyplatená dávka v hmotnej núdzi v apríli tohto roka. Na obstaranie a distribúciu potravinových balíčkov sa podľa rezortu práce minulo 7,2 milióna eur, čo je v porovnaní s prvou tohtoročnou distribúciou o 2,5 milióna eur viac. Zloženie potravinových balíčkov sa nezmenilo. Príjemcovia v ňom nájdu okrem iného múku, detskú krupicu, cukor, olej, šošovicu, ryžu, cestoviny či konzervovanú zeleninu, ovocie a mäso.

Hygienické balíčky sú určené pre rodiny s nezaopatrenými deťmi, ktorým sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi. Rodina s jedným nezaopatreným dieťaťom má nárok na dva hygienické balíčky, rodina s dvomi nezaopatrenými deťmi má nárok na tri hygienické balíčky a rodina s tromi a viac nezaopatrenými deťmi na štyri hygienické balíčky. Hygienické balíčky v rámci druhej distribúcie dostanú poberatelia pomoci v hmotnej núdzi, ktorým bola vyplatená dávka v hmotnej núdzi v apríli tohto roka. Balíčky obsahujú prípravky na pranie, umývanie a udržiavanie osobnej hygieny.

Podľa plánov by mali byť posledné balíčky doručené koncovým príjemcom začiatkom júla. Generálny riaditeľ ÚPSVaR Karol Zimmer dodal, že už sa pripravuje tretia distribúciu balíčkov, ktorá by mohla prebiehať v septembri a októbri.