Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Rezort práce: Vďaku rodičom možno prejaviť aj rodičovským bonusom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pokiaľ si dieťa vyberie, že chce rodičovský bonus dávať svojím pestúnom, bude mať možnosť toto rozhodnutie oznámiť Sociálnej poisťovni, ktorá podľa neho prispôsobí vyplácanie.

Bratislava 22. júla (TASR) - Vďaku rodičom možno prejaviť aj v podobe rodičovského bonusu. Uviedol to tlačový odbor Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR v súvislosti s vládnym návrhom novely zákona o sociálnom poistení, ktorý obsahuje aj zavedenie tohto inštitútu. Návrh čaká na prerokovanie v Národnej rade SR. Rezort práce si aj takto pripomína Medzinárodný deň rodičov, ktorý pripadá na štvrtú júlovú nedeľu a pripomíname si ho od roku 1994.

Rodičia vychovávajúci deti majú preukázateľne nižšie dôchodky ako tí bezdetní, zdôraznilo ministerstvo. Výšku dôchodku nepriaznivo ovplyvňuje materská dovolenka, ale aj čas, ktorý rodič radšej venuje svojim potomkom, ako kariére. Zásadnú zmenu v tomto systéme má podľa predstáv MPSVR priniesť práve rodičovský bonus.

Podľa návrhu ho má vyplácať Sociálna poisťovňa automaticky, a to podľa údajov v registri fyzických osôb pre biologického rodiča a osvojiteľa. Pokiaľ si dieťa vyberie, že chce rodičovský bonus dávať svojím pestúnom, bude mať možnosť toto rozhodnutie oznámiť Sociálnej poisťovni, ktorá podľa neho prispôsobí vyplácanie. Rovnakú možnosť dostane každá osoba, ktorá sa rozhodne neprispievať svojim rodičom v tejto forme.

Každý pracujúci bude mať podľa návrhu možnosť presunúť v prospech dôchodku svojich rodičov 1,5 % + 1,5 % zo svojich zaplatených odvodov. Rodičovský bonus nezvýši výšku odvodov a zároveň nebude mať vplyv ani na výšku budúceho dôchodku detí, dodáva MPSVR. Ak novela prejde schvaľovacím procesom, vyšší dôchodok bude mať podľa rezortu práce viac ako 800.000 dôchodcov.