Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Rezort práce: Začína sa 16 dní aktivizmu proti násiliu na ženách

Na snímke tabuľa s nápisom na budove, v ktorej sídli Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR na Špitálskej ulici v Bratislave Foto: TASR - Jaroslav Novák

Hnilicová upozornila, že na podporu tejto iniciatívy pripravili rôzne aktivity aj niektoré organizácie, ktoré majú zastúpenie vo výbore pre rodovú rovnosť alebo sú na výbor prizývané na spoluprácu.

Bratislava 25. novembra (TASR) - Každoročná medzinárodná kampaň sa začína 25. novembra, keď sa pripomína Medzinárodný deň za odstránenie násilia páchaného na ženách. Kampaň sa končí 10. decembra na Medzinárodný deň ľudských práv. Informovala o tom Monika Hnilicová, hovorkyňa Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR.

Spresnila, že cieľom každoročnej výzvy je upozorniť na skutočnosť, že napriek dlhodobému úsiliu občianskej spoločnosti a medzinárodných i národných inštitúcií je násilie páchané na ženách stále jednou z najrozšírenejších foriem porušovania ich ľudských práv a zásahu do ľudskej dôstojnosti.

Poznamenala, že 25. november za Medzinárodný deň za odstránenie násilia páchaného na ženách vyhlásilo Valné zhromaždenie Organizácie spojených národov v roku 1991. Tento dátum vybrali ako pripomienku popravy troch sestier Mirabalových, ktoré zavraždili na príkaz diktátora Rafaela Trujilleho 25. novembra 1960.

Hnilicová upozornila, že na podporu tejto iniciatívy pripravili rôzne aktivity aj niektoré organizácie, ktoré majú zastúpenie vo výbore pre rodovú rovnosť alebo sú na výbor prizývané na spoluprácu.

Dodala, že obetiam a ženám v núdzi počas celého roka pomáhajú aj ostatné organizácie nie menej dôležitými rutinnými aktivitami, ako sú napríklad bezplatné advokátske služby a bezplatné právne a psychologické poradenstvá, sociálna pomoc, organizovanie zbierok na pomoc obetiam a ženám a deťom v núdzi, vzdelávacie a osvetové aktivity pre verejnosť a ďalšie.