Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Rezort práce zjednodušil tlačivá pre Ukrajincov

Na snímke tabuľa s nápisom na budove, v ktorej sídli Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR na Špitálskej ulici v Bratislave Foto: TASR - Jaroslav Novák

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) poznamenal, že štát pracuje na veľkých zmenách i menších opatreniach, ako pomôcť utečencom z Ukrajiny.

Bratislava 10. marca (TASR) - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR zjednodušilo tlačivá žiadostí o pomoc v hmotnej núdzi pre občanov Ukrajiny, pripravilo pre nich dvojjazyčnú slovensko-ukrajinskú verziu. Tiež pripomína, že deti z Ukrajiny majú nárok na dotáciu na stravu. Informovala o tom vo štvrtok hovorkyňa rezortu Monika Hnilicová.

"O dávky v hmotnej núdzi môže požiadať každý občan Ukrajiny, ktorému cudzinecká polícia vystaví doklad odídenca," pripomenula hovorkyňa s tým, že doteraz bolo podávanie žiadostí na úradoch či vo veľkokapacitných centrách zdĺhavé. Občan Ukrajiny spravidla najskôr vypísal ukrajinskú verziu tlačiva. Už tu často vznikali prvé problémy, keďže občania Ukrajiny nevedeli uviesť všetky potrebné údaje. Po novom sú však už k dispozícii dvojjazyčné tlačivá, ktoré celý proces uľahčujú.

"V prípade občanov Ukrajiny neposudzujeme príspevky na bývanie či aktivačné príspevky, preto je upravená forma žiadosti vecne prispôsobená. Teraz sú v tlačive iba informácie, ktoré skutočne potrebujeme," vyzdvihla vedúca oddelenia hmotnej núdze, náhradného výživného a štátnych sociálnych dávok z úradu práce v Michalovciach Jana Kunčová.

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) poznamenal, že štát pracuje na veľkých zmenách i menších opatreniach, ako pomôcť utečencom z Ukrajiny. "Práve zavedenie dvojjazyčných tlačív na žiadosť o dávku v hmotnej núdzi sa môže zdať ako maličkosť. Zrozumiteľným jazykom však občanom Ukrajiny významne uľahčujeme náročnú a často stresujúcu situáciu pri príchode na Slovensko," podotkol minister.

Vyzdvihol aj potrebu informovania o možných nárokoch, ako je napríklad dotácia na stravu. "Zákon o dotáciách umožňuje poskytnúť dotácie na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa aj deťom cudzích štátnych príslušníkov," upozornilo ministerstvo s tým, že v praxi to znamená, že aj deti z Ukrajiny majú nárok na dotáciu na stravu v materskej či základnej škole.

Podmienkou je, aby dieťa navštevovalo školu v súlade s príslušnými právnymi predpismi a bolo súčasťou výchovno-vzdelávacieho procesu. Ukrajinci so štatútom odídenca majú nárok na tieto dávky aj v prípade, ak ešte nestihli požiadať o dávku v hmotnej núdzi.