Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Ekonomika

Rezort financií pripravil samosprávam manuál k tuzemskému samozdaneniu

Ilustračné foto Foto: TASR

Ide o prenos daňovej povinnosti na príjemcu plnenia v sektore stavebníctva, známe tiež ako tuzemské samozdanenie.

Bratislava 17. septembra (TASR) – Ministerstvo financií pripravilo pre mestá a obce manuál k novému opatreniu v rámci dane z pridanej hodnoty (DPH). Ide o prenos daňovej povinnosti na príjemcu plnenia v sektore stavebníctva, známe tiež ako tuzemské samozdanenie. Informoval o tom dnes tlačový odbor rezortu.

„V praxi to bude znamenať, že poskytovateľ stavebných prác nebude povinný k svojmu plneniu uplatniť DPH. Bude fakturovať bez DPH. Daň bude prenesená na príjemcu plnenia, ktorý túto daň prizná vo svojom daňovom priznaní,“ priblížilo ministerstvo.

Ako upozornilo, prenos daňovej povinnosti môže byť uplatnený len v prípade, ak sú poskytovateľ stavebných prác aj príjemca plnenia registrovanými platiteľmi DPH.

Zmena sa teda podľa rezortu dotkne tých samospráv, ktoré sú registrované ako platiteľ DPH. „V súčasnosti sú mnohé mestá a obce registrovanými platiteľmi DPH napríklad z dôvodu dodávky tepla, prevádzkovania športovísk alebo iných zariadení, prevádzkovania jedální, bufetov a podobne. Zámerom manuálu je zjednodušiť samosprávam aplikáciu tejto zmeny,“ zdôvodnil.

Novelou zákona o DPH sa bude na aktuálnej schôdzi zaoberať parlament, účinnosť má nadobudnúť 1. januára 2016.