Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Ekonomika

Rezort školstva urobí revíziu výdavkov na vzdelávanie

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Predmetom revízie sú výdavky vo výške troch miliárd eur na regionálne školstvo.

Bratislava 13. februára (TASR) - Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR urobí v tomto roku v spolupráci s Útvarom hodnoty za peniaze (ÚHP) revíziu výdavkov na vzdelávanie. Predmetom revízie sú výdavky vo výške troch miliárd eur na regionálne školstvo. Pre TASR to uviedol komunikačný odbor MŠVVaM v reakcii na minulotýždňové zistenia kontroly Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR, že rezort školstva v rokoch 2020 - 2022 nevykonal žiadnu kontrolu hospodárenia s verejnými prostriedkami v súkromných stredných školách.

Cieľom revízie výdavkov na vzdelávanie má byť zlepšenie systému regionálneho školstva. Výdavky sa majú využívať efektívnejšie. Pri revízii sa rezort zameria na stredné odborné vzdelávanie vrátane duálneho vzdelávania a tiež posúdi normatívne financovanie základného aj stredného školstva vrátane všetkých parametrov, ktoré do výpočtu normatívov vstupujú.

"Už v programovom vyhlásení vlády sme sa zaviazali zlepšiť pravidlá ekonomického fungovania, hospodárenia, manažmentu a hodnotenia kvality materských, základných a stredných škôl," uviedol rezort školstva.

Súčasťou prijatých zmien má byť napríklad definícia školy a školského zariadenia ako školskej právnickej osoby či legislatívna podpora vzniku regionálnych združení škôl.

V piatok (9. 2.) NKÚ informoval o tom, že v roku 2022 sa v 236 súkromných školách vzdelávalo približne 38.000 žiakov a zo štátneho rozpočtu im pridelili viac ako 120 miliónov eur. Z tejto sumy deviatim kontrolovaným školám poskytli šesť miliónov eur. Podmienky nakladania s verejnými zdrojmi sú podľa NKÚ zo strany súkromných stredných škôl nastavené nedostatočne.

Národná autorita pre externú kontrolu odporúča zaviesť povinnosť overovať účtovné závierky súkromných škôl a ich zriaďovateľov audítormi, aby sa zamedzilo možným podvodom alebo chybám. Kontrolóri tiež identifikovali závažné porušenia pri schvaľovaní odmien. V niektorých prípadoch výšku odmeny zamestnancom školy navrhoval riaditeľ a odsúhlasoval zriaďovateľ školy, ktorý bol v danej škole zároveň zamestnaný.