Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Stavebná komora SR: Rezort výstavby nový stavebný zákon nepripravuje

Ilustračné foto Foto: TASR

Minister Árpád Érsek (Most-Híd) podľa komory v decembri 2016 vyhlásil, že pripraví náčrt stavebného zákona do konca roka 2017.

Bratislava 31. januára (TASR) – Stavebný zákon je na Slovensku stále nefunkčný, Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR zatiaľ nemá ani koncepciu jeho prípravy a nereaguje na návrhy odborníkov. Tvrdí to Stavebná komora Slovenskej republiky (SKSR). Rezort pritom na novej legislatíve pracuje.

Minister Árpád Érsek (Most-Híd) podľa komory v decembri 2016 vyhlásil, že pripraví náčrt stavebného zákona do konca roka 2017.

„Budúcnosť nového stavebného zákona je však stále neistá. Na základe komunikácie s MDV sa predstavitelia komory domnievajú, že sa ešte prípravou nezaoberá, nemá jasnú koncepciu prípravy a nemá záujem ani o dočasné riešenie legislatívne predchádzať krízovým situáciám v období do schválenia nového zákona,“ konštatoval prezident SKSR Ivan Pauer.

Komora v novembri minulého roka vypracovala a doručila rezortu výstavby štyri návrhy vyhlášok riešiacich prípravu kvalifikovaných odborností, preskúšanie a osvedčovanie odbornej spôsobilosti kvalifikácií stavbyvedúci a stavebný dozor, projektovú prípravu stavieb a vybrané činnosti vo výstavbe.

„Návrhy našich vyhlášok dávajú legislatívny základ pre odbornosť v prípravných, realizačných a kontrolných činnostiach vo výstavbe do doby schválenia nového stavebného zákona. Je to riešenie minimalizujúce akútne problémy nášho stavebníctva pre chybné a neodborné konanie účastníkov celého spektra stavebného procesu od projektovej prípravy cez administratívu až po realizáciu,“ vysvetlil Pauer.

Ministerstvo podľa neho odpovedalo len na jednu z nich s tým, že návrh vzalo na vedomie a ak bude korešpondovať s koncepciou návrhu nového zákona, budú jeho časti posúdené a v primeranom rozsahu a forme zapracované do pripravovaného materiálu.

„Touto formuláciou MDV potvrdilo nielen to, že sa doručeným návrhom v rámci úpravy platného zákona z roku 1976 ani nezaoberalo, ale zatiaľ ani žiadnu koncepciu nemá, a teda na ňom ani nemôže pracovať,“ myslí si Pauer.

Rezort výstavby pre TASR potvrdil, že momentálne sa zaoberá prípravou návrhu nového stavebného zákona.

„Pri príprave takto zložitej a dôležitej právnej normy je nevyhnutná účasť relevantných odborníkov. V momente, ako budeme mať k dispozícii návrh materiálu, budú odborníci k diskusiám určite prizvaní. Naším zámerom je pripraviť zákon, ktorý bude mať širokú odbornú aj politickú podporu,“ zdôraznil jeho komunikačný odbor.