Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Rezort výstavby: Obstaranie pri územnom plánovaní bude povinné

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Návrh má definovať štruktúry a kompetencie verejnej správy v územnom plánovaní aj zjednodušené procesy v súvislosti s obstarávaním územnoplánovacích podkladov.

Bratislava 18. februára (TASR) - Zákon o územnom plánovaní má zaviesť povinnosť obstarania územnoplánovacích podkladov a územnoplánovacej dokumentácie pre všetky obce. Uvádza sa to v predbežnej informácii k návrhu od Ministerstva dopravy a výstavby SR na legislatívno-právnom portáli Slov-lex. Cieľom je zabezpečiť udržateľný a vyvážený územný rozvoj.

"Návrh zákona vymedzí vyhradené činnosti v územnom plánovaní pre obstarávanie a spracúvanie územnoplánovacích podkladov a územnoplánovacej dokumentácie v snahe zvýšiť ich odbornosť," približuje rezort s tým, že predpokladaný začiatok pripomienkového konania je marec 2019.

Návrh má definovať štruktúry a kompetencie verejnej správy v územnom plánovaní aj zjednodušené procesy v súvislosti s obstarávaním územnoplánovacích podkladov, územnoplánovacej dokumentácie a jej aktualizácie. Ďalej to má byť definovanie stanoviska orgánu územného plánovania pre vydanie rozhodnutia o povolení výstavby alebo činnosti podľa návrhu zákona o výstavbe a súvisiacich predpisov.

V súčasnosti platný stavebný zákon bol od 90. rokov minulého storočia 40-krát novelizovaný, pričom dvakrát sa ho týkali nálezy Ústavného súdu SR. Vo všeobecnosti chce návrh odstrániť nedostatky terajšej úpravy a vytvoriť moderný zákon o územnom plánovaní.