Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Rezort zahraničia momentálne eviduje okolo 2000 žiadostí o repatriáciu

Na snímke ubytovňa v Gabčíkove, ktorá slúži ako karanténa pre ľudí ktorí prišli zo zahraničia kvôli vírusu Covid 19. Foto: TASR - Martin Baumann

Štátny tajomník Klus podotkol, že mnohí, ktorí sa chcú vrátiť na Slovensko, odmietli nastúpiť do autobusov, pretože nechceli ísť do povinnej štátnej karantény.

Bratislava 21. apríla (TASR) - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR momentálne eviduje okolo 2000 žiadostí o repatriáciu. Rezort pomaly vstupuje do poslednej fázy repatriácie, uviedol štátny tajomník MZVaEZ Martin Klus pred rokovaním ústredného krízového štábu. Najviac žiadostí, 1200, je od Slovákov žijúcich vo Veľkej Británii.

Klus podotkol, že mnohí, ktorí sa chcú vrátiť na Slovensko, odmietli nastúpiť do autobusov, pretože nechceli ísť do povinnej štátnej karantény. Prípadne si nemohli vziať domáce zviera so sebou do karantény alebo sa obávali nákazy novým koronavírusom v autobuse. "Pozorujeme utlmenie repatriácie. Uvažujeme, že by sme ju obnovili až s ďalším vývojom pandemickej situácie v krajinách, kde máme Slovákov," uviedol Klus. Dodal, že v súčinnosti s inými členskými štátmi sa na Slovensko dostalo 550 občanov.



Na krízovom štábe chce Klus otvoriť aj otázku povinného testovania pendlerov. "Je tu pravdepodobnosť, že nie všetci sa budú dať testovať do konca tohto mesiaca. Budeme rozmýšľať ako ďalej, či to prerušíme alebo testovanie ukončíme," povedal.

Od pondelka (20. 4.) platí výnimka pre slovenských zdravotníkov a sociálnych pracovníkov, ktorí môžu pracovať v Česku bez povinnej karantény, hovorí Klus. Podobnú výnimku chce podľa Klusa ministerstvo presadiť aj pre Rakúsko.