Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Rezort životného prostredia vznik organizácie o agrolestníctve víta

Na archívnej snímke budova Ministerstva životného prostredia SR na Námestí Ľudovíta Štúra. Foto: TASR - Martin Baumann

Na Slovensku vznikla prvá organizácia, ktorá združuje záujemcov o agrolesníctvo.

Zvolen 8. februára (TASR) – Vznik agrolesníckej asociácie na Slovensku svedčí o tom, že poľnohospodári si uvedomujú svoju zodpovednosť za ekologické hospodárenie v krajine. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR to uvádza v stanovisku, ktoré v pre TASR poskytol odbor komunikácie ministerstva.

„Táto iniciatíva je dôkazom aj toho, že poľnohospodári už nečakajú na ochranárov, aby zachránili naše prostredie, ale sú ochotní priložiť ruku k dielu a uplatňovať také postupy, ktoré pomáhajú plniť ciele v oblasti životného prostredia a klímy,“ pripomína s tým, že je otvorené spolupráci, ak zo strany agrolesníkov bude záujem.

Ako rezort poznamenal, jeho vedenie sleduje každú iniciatívu a činnosť zoskupení, najmä ak stredobodom ich pozornosti sú adaptačné opatrenia. „Agrolesnícke systémy také nesporne sú. Kombinácia poľnohospodárskej výroby s pestovaním drevín zohráva dôležitú protipovodňovú a krajinno-ekologickú funkciu a podieľa sa aj na zvyšovaní ekologickej stability a tiež biodiverzity,“ podotklo.

Na Slovensku vznikla prvá organizácia, ktorá združuje záujemcov o agrolesníctvo. O Slovenskej agrolesníckej asociácii (SAA) informoval predseda SAA Dávid Hančinský. „Spolupracovať by sme chceli s miestnymi samosprávami a byť partnermi pre ministerstvá,“ povedal. Hlavným cieľom SAA je tiež propagácia a podpora zakladania agrolesníckych systémov na Slovensku v spolupráci s farmármi, vedeckými a akademickými inštitúciami.