Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Rezorty majú nahlásiť prostriedky z eurofondov na dotovanie energií

Na snímke minister hospodárstva SR Karel Hirman. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Slovensko v čerpaní fondov EÚ dlhodobo zaostáva, no v októbri sa podarilo s Európskou komisiou dohodnúť použitie časti nevyčerpaných eurofondov na dotovanie cien energií.

Bratislava 5. decembra (TASR) – Jednotlivé rezorty by mali do stredy (7. 12.) nahlásiť ministerstvu financií a ministerstvu investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie prostriedky z eurofondov, končiaceho sa programového obdobia, ktoré by mohli byť použité na dotovanie energií. Vyplýva to z materiálu "návrh na vyčíslenie objemu finančnej alokácie operačných programov programového obdobia 2014 - 2020 na riešenie dopadov energetickej krízy", ktorý v pondelok schválila vláda.

Slovensko v čerpaní fondov EÚ dlhodobo zaostáva, no v októbri sa podarilo s Európskou komisiou dohodnúť použitie časti nevyčerpaných eurofondov na dotovanie cien energií. Výška tejto dotácie je obmedzená na približne 1,5 miliardy eur. Rezorty majú okrem vyčíslenia prostriedkov navrhnúť aj prerozdelenie prostriedkov medzi jednotlivými sprostredkovateľskými orgánmi a platobnými jednotkami v rámci operačných programov.

Minister hospodárstva Karel Hirman v pondelok na rokovaní Výboru pre hospodárske záležitosti Národnej rady SR priblížil, že použitie týchto financií pre podniky by bolo komplikované, a preto budú financie z eurofondov využité na kompenzácie domácnostiam. "Sústredili sme sa, aby z tejto sumy drvivá časť išla na kompenzáciu pre domácnosti. Tým pádom odbremeníme štátny rozpočet," povedal Hirman.