Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Rice: Globálny ekonomický výhľad nie je taký pochmúrny, ako sa zdalo

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Najnovšie údaje naznačujú, že globálny výhľad môže byť o niečo menej hrozivý, ako v čase ostatnej aktualizácie (World Economic Outlook) 24. júna, povedal Gerry Rice.

Washington 24. septembra (TASR) - Globálny ekonomický výhľad nie je taký pochmúrny, ako sa zdalo pred tromi mesiacmi. Uviedol to vo štvrtok hovorca Medzinárodného menového fondu (MMF) Gerry Rice. To naznačuje, že fond zlepší svoju prognózu v rámci jej aktualizácie na budúci mesiac.

Rice pritom poukázal na lepšie ako očakávané ekonomické údaje z Číny a ďalších vyspelých ekonomík. Zároveň ale zdôraznil, že predpovedať výhľad celého globálneho hospodárstva je aj naďalej náročné, vzhľadom na pandémiu nového koronavírusu a jej vplyv na mnohé odvetvia ekonomiky.

Najnovšie údaje naznačujú, že globálny výhľad môže byť o niečo menej hrozivý, ako v čase ostatnej aktualizácie (World Economic Outlook) 24. júna, keď sa časti globálnej ekonomiky začali odrážať od dna,“ povedal. Situácia však zostáva podľa neho „neistá“ v mnohých rozvojových krajinách a na transformujúcich sa trhoch, iných, ako je Čína.

MMF podľa neho znepokojuje aj zvyšovanie úrovne dlhu. Tlačí preto na skupinu 20 najväčších ekonomík G20, aby predĺžila iniciatívu o odklade splátok z dlhu najchudobnejším krajinám sveta aj po skončení tohto roka.

Rice na pravidelnom brífingu povedal, že fond vyzýva tiež veriteľov zo súkromného sektora, aby sa pripojili k tejto iniciatíve, ktorú lídri G20 schválili v apríli.

Fond vo štvrtok tiež oznámil, že začiatkom októbra uskutoční misiu zameranú na reštrukturalizáciu dlhov Argentíny po tom, ako minulý mesiac obnovil rokovania s Buenos Aires o novej dohode. Dodal, že zatiaľ nevie povedať, či bude misia fyzická alebo virtuálna.