Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Richard Sulík predstavil tretie podnikateľské kilečko

Na snímke vicepremiér a minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS) počas tlačovej konferencie po druhom rokovaní Rady vlády pre konkurencieschopnosť a produktivitu (RVKP) na tému "Výsledky rokovania RVKP a tretí balíček na zlepšenie podnikateľského prostredia" 30. júna 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Sulík pripomenul, že opatrenia "kilečká" majú spoločné to, že nespôsobujú nárok na štátny rozpočet a zároveň sa dajú rýchlo realizovať.

Bratislava 30. júna (TASR) - Vicepremiér a minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS) za účasti štátneho tajomníka Jána Oravca predstavil tretí balíček na zlepšenie podnikateľského prostredia, tzv. tretie podnikateľské kilečko, a to s takmer 300 opatreniami.

"S radosťou oznamujem verejnosti, že ideme do boja s ďalším balíčkom opatrení na zlepšenie podnikateľského prostredia, tzv. kilečkom. V roku 2020 sme mali Kilečko 1, keď nakoniec prišlo 115 konkrétnych zlepšení podnikateľského prostredia. Začiatkom tohto roka, po dlhej a náročnej fáze vyjednávaní s ostatnými rezortami a po dlhej fáze príprav, sa nám podarilo realizovať Kilečko 2, kde bolo 198 opatrení," priblížil Sulík.

"Dnes predkladáme Kilečko 3, máme tam dokopy 285 opatrení, s ktorými teraz začneme navštevovať jednotlivé rezorty. Opäť to budú vyjednávania na niekoľko mesiacov. Teší ma, že nášmu zámeru prisľúbil osobnú podporu aj premiér Eduard Heger (OĽANO)," oznámil minister hospodárstva.
Na snímke zľava vicepremiér a minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS) a štátny tajomník ministerstva hospodárstva (MH) SR Ján Oravec počas tlačovej konferencie po druhom rokovaní Rady vlády pre konkurencieschopnosť a produktivitu (RVKP) na tému "Výsledky rokovania RVKP a tretí balíček na zlepšenie podnikateľského prostredia" 30. júna 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann

Sulík pripomenul, že opatrenia "kilečká" majú spoločné to, že nespôsobujú nárok na štátny rozpočet a zároveň sa dajú rýchlo realizovať. Podľa Oravca je v treťom balíčku snaha o "rozvoľňovanie reglementácie živností". "Jedným z opatrení napríklad je, aby tlmočníctvo a prekladateľstvo prešlo zo zoznamu viazaných do zoznamu voľných živností. Existuje napríklad povinnosť obnovovať certifikát e-Kasy, v súčasnosti sú to dva roky, návrh v treťom kilečku je predĺžiť jeho platnosť na päť rokov," spresnil Oravec.

Veľká časť opatrení tretieho kilečka sa podľa Oravca týka pracovnoprávnej legislatívy. "Chceme umožniť, aby sa dohody o vykonaní práce vykonávaných mimo pracovného pomeru mohli uzatvárať na dobu neurčitú s tým, že zostane zachovaná podmienka v rozsahu maximálne 350 odpracovaných hodín ročne," doplnil Oravec. Tretie kilečko chce podľa neho odstrániť aj povinnosť kuriérov absolvovať hygienickú skúšku, ak ide o konečnú donášku potravín.