Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Richter: Pri zamestnávaní cudzincov sa nejdú meniť zásadné podmienky

Ján Richter, archívna snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Podstatou zákona je podľa Richtera stanovenie pravidiel pre zamestnávanie cudzincov.

Bratislava 29. novembra (TASR) – Dôvody, prečo sa má novela zákona o službách zamestnanosti prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní, sú jasné. Uviedol to minister práce Ján Richter (Smer-SD) v rámci rozpravy v parlamente k návrhu na urýchlený režim k tejto novele. Zdôraznil, že sa nejdú meniť zásadné podmienky pre vstup pracovníkov z tretích krajín na Slovensko, má sa len odbúrať zbytočná administratíva.

Podstatou zákona je podľa Richtera stanovenie pravidiel pre zamestnávanie cudzincov. "My nejdeme meniť zásadné podmienky pre vstup tzv. tretiakov, teda pracovnej sily z tretích krajín, na Slovensko. My odbúravame administratívu, ktorá sa na Slovensku odbúrať dá," priblížil šéf rezortu práce s tým, že dôvodom je práve to, aby investori neodchádzali zo SR len preto, že majú nedostatok pracovnej sily. Poukázal tiež na nízku mieru nezamestnanosti v niektorých regiónoch.

"Ja si uvedomujem, že aj toto, čo predkladám, je dočasné riešenie, pretože môžu prísť horšie časy," priznal Richter s tým, že následne bude potrebné reagovať. Zároveň podotkol, že tento návrh sa netýka len podnikov priemyselného typu. Podľa jeho slov ide aj o oblasť zdravotníctva alebo sociálnych služieb.