Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 20. jún 2024Meniny má Valéria
< sekcia Ekonomika

J. RICHTER: Prvé kroky na zlepšenie zamestnanosti v SR sa už realizujú

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter. Foto: TASR

O materiáli s názvom Opatrenia v hospodárskej politike na podporu hospodárskeho rastu dnes rokovala vláda SR aj partneri v rámci Rady solidarity a rozvoja.

Bratislava 15. mája (TASR) - Jednotlivé návrhy v rámci opatrení na podporu hospodárskeho rastu a zamestnanosti majú skôr strednodobý charakter. Šéf rezortu práce Ján Richter to víta, nakoľko jeho ministerstvo plánuje vypracovať stratégiu politiky zamestnanosti, ktorá s navrhovanými opatreniami súvisí taktiež v strednodobom horizonte. "Robiť stratégiu zamestnanosti bez stratégie hospodárskej politiky nie je možné," povedal dnes po rokovaní Rady solidarity a rozvoja Richter.

Prvé kroky na zlepšenie zamestnanosti v SR sa už podľa ministra začali realizovať. Okrem projektov, ktoré počítajú s využitím eurofondov, ide napríklad o plán poskytnúť zamestnávateľom daňové a odvodové úľavy v prípade, že zamestnajú dlhodobo nezamestnaného človeka. "Pripravujeme aj ďalšie veci, ktoré súvisia s rezortom financií, pre zamestnávateľov, ktorí by mali záujem zamestnávať dlhodobo nezamestnaných," skonštatoval Richter. Úľavy pre podnikateľov by mali nadobudnúť účinnosť v priebehu 2. polroku 2013.

O materiáli s názvom Opatrenia v hospodárskej politike na podporu hospodárskeho rastu dnes rokovala vláda SR aj partneri v rámci Rady solidarity a rozvoja. Ambíciou dokumentu je priniesť konkrétne opatrenia, ktoré pomôžu vyriešiť akútne problémy hospodárstva a slovenskej ekonomiky.

Pripravované politiky a stratégie majú okrem iného zvýšiť zamestnanosť najmä v najzaostalejších regiónoch SR a podporiť zamestnávanie mladých. Materiál takisto napríklad menuje projekty, ktoré majú zefektívniť verejnú správu, podporiť rozvoj odborného vzdelávania i zlepšiť kvalitu infraštruktúry.