Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Richter: Väčšina výdavkov rezortu ide na plnenie zákonných povinností

Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Slovenská ekonomika zaznamenala v 2. štvrťroku tohto roka spomalenie, keď rástla 1,9-percentným tempom, zatiaľ čo začiatkom roka bolo tempo na úrovni 3,7 %. Čísla prekvapili aj rezort financií.

Bratislava 20. augusta (TASR) - Minister práce Ján Richter (Smer-SD) vidí priestor na šetrenie v oblasti legislatívnych opatrení. Upozorňuje na to, že väčšina výdavkov, ktoré ministerstvo má, sa týkajú plnenia zákonných povinností. Uviedol to pre TASR v súvislosti s výzvou ministra financií, aby ministri začali spoločne šetriť v dôsledku spomaľovania slovenskej ekonomiky.

Slovenská ekonomika zaznamenala v 2. štvrťroku tohto roka spomalenie, keď rástla 1,9-percentným tempom, zatiaľ čo začiatkom roka bolo tempo na úrovni 3,7 %. Čísla prekvapili aj rezort financií, minister Ladislav Kamenický (Smer-SD) nevylúčil ohrozenie cieľa vyrovnaného hospodárenia v tomto roku, ak bude ekonomika naďalej spomaľovať. Preto vyzval koaličných ministrov k šetreniu. "Výzva sa ministerstva týka, ja som naznačil, že kde tie možnosti máme, ktoré sa týkajú legislatívy. Ministerstvo práce je však špecifické. Takmer 90 % všetkých výdavkov, ktoré máme, sú obligatórne, to znamená zo zákona povinné. O tých sa nedá diskutovať ako ušetriť. Ak sú splnené zákonné podmienky, musia byť vyplatené príspevky a všetky náležitosti, ktoré s tým súvisia," uviedol Richter.

Čo sa týka zvyšných 10 %, tak tie sa podľa ministra práce napríklad týkajú prostriedkov na riešenie havarijných stavov, či už na úradoch práce, alebo na inšpektorátoch práce, v detských domovoch a zariadeniach, ktoré sú majetkom ministerstva.

V oblasti personálnych nákladov sú podľa Richtera presne stanovené normatívy počtu pracovníkov. "Ja v tejto chvíli nevidím priestor, že by sme prepúšťali z organizačných dôvodov. Nie sú k tomu žiadne dôvody," dodal Richter.

Kamenický minulý týždeň v súvislosti so spomalením ekonomiky vyhlásil, že by bolo dobré, ak by koaliční ministri prišli s návrhmi ako šetriť. "Každý musí začať sám od seba a namiesto ďalších požiadaviek, ktoré prichádzajú na Ministerstvo financií SR na dodatočné peniaze, začali hľadať úspory vo vlastných rezortoch tak, aby sme dokázali ušetriť ďalšie peniaze," vyhlásil Kamenický. V súvislosti s ďalšími krokmi v najbližšom období uviedol, že si počká na čísla zo septembrovej prognózy. "Je jasné, že ak bude táto náhla zmena rastu ekonomiky pokračovať, bude znamenať zníženie rozpočtovaných príjmov, na čo budeme musieť reagovať na strane výdavkov," avizoval Kamenický.