Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Rimavská Sobota vyčlení na participatívny rozpočet 20.000 eur

Ilustračná snímka. Foto: deutschebank.ge

Participatívny rozpočet vo všeobecnosti zahŕňa financie obcí, o ktorých využití rozhodnú samotní občania.

Rimavská Sobota 8. apríla (TASR) – Dohromady 20.000 eur vyčlení v aktuálnom roku na projekty participatívneho rozpočtu mesto Rimavská Sobota. Samospráva o tom informuje na svojej oficiálnej internetovej stránke s tým, že jednotlivé projekty musia žiadatelia podať do 7. mája.

„Maximálna výška podpory pre jeden projekt je 3000 eur. Finančná podpora zahŕňa náklady na uskutočnenie projektu vrátane potrebnej dokumentácie,“ uvádza mesto s tým, že projekty môžu byť zamerané na úpravu verejného priestoru, kultúrne, pohybové a tvorivé aktivity, ako aj na budovanie komunitnej infraštruktúry, či inovatívne riešenie problému životného prostredia.

Ako dodáva, projekt musí mať verejnoprospešný charakter pre občanov mesta, byť realizovateľný v rámci jedného kalendárneho roka a priamo na území mesta, a pri realizácii musí obsahovať najmenej 15-percentný podiel dobrovoľníckej činnosti.

Participatívny rozpočet vo všeobecnosti zahŕňa financie obcí, o ktorých využití rozhodnú samotní občania. S ich spoluúčasťou sa ráta nielen pri navrhovaní tém rozpočtu, ale na základe svojich nápadov môžu podávať konkrétne projekty, podieľať sa na ich realizácii, a neskôr aj na vyhodnotení.