Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Riziká spojené s pandemickou podporou môžu v Británii trvať desaťročia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Komisia upozornila na neprijateľne vysokú úroveň mrhania peniazmi, napríklad vo forme 2,1 miliardy kusov nevhodných prostriedkov osobnej ochrany, čo zodpovedá viac než dvom miliardám libier.

Londýn 25. júla (TASR) - Finančné riziká súvisiace s pandemickou podporou britskej vlády vo výške 372 miliárd GBP (434,87 miliardy eur) môžu pretrvať niekoľko desaťročí. Podľa dvoch správ parlamentnej Komisie pre verejné účtovníctvo (PAC) vláda minula viac než dve miliardy libier na nepoužiteľné ochranné prostriedky.

"Vzhľadom na bolestivo vysoké sumy minuté na pandemické opatrenia si musí vláda ujasniť, ako ich bude ďalej zvládať a počas akého obdobia," cituje agentúra Reuters členku PAC Meg Hillierovú. "Riziko pre daňových poplatníkov pretrvá 20 rokov vo forme záležitostí ako úvery pre umenie a kultúru a celá vláda sa musí rýchlo naučiť ich zvládať." PAC ako príklad uviedol odhadovanú stratu 26 miliárd GBP v dôsledku podvodov a nesplácania úverov, ktoré získali firmy na zvládnutie pandémie.

Vo svojej druhej správe komisia upozornila na neprijateľne vysokú úroveň mrhania peniazmi, napríklad vo forme 2,1 miliardy kusov nevhodných prostriedkov osobnej ochrany, čo zodpovedá viac než dvom miliardám libier. Vláda naproti tomu argumentuje, že len 0,84 % týchto prostriedkov bolo nevhodných pre zdravotníctvo, preto ich plánuje použiť v iných odvetviach.

"Existujú dôkladné procesy, ktoré zabezpečujú, že vládne výdavky vždy budú mať pre daňových poplatníkov prínosy," zareagoval hovorca ministerstva zdravotníctva. Opozičná Labouristická strana však tvrdí, že správy PAC len dokazujú zlyhania vlády a požaduje okamžité vyšetrovanie postupov počas pandémie.

(1 EUR = 0,85543 GBP)