Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Riziková prirážka na talianske dlhopisy rastie, je najvyššia za 2 roky

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Výnosy 10-ročných nemeckých dlhopisov v piatok ráno stagnovali na 1,04 %. Výnosy 2-ročných nemeckých dlhopisov sa zvýšili o 1 bázický bod na 0,29 %.

Rím 6. mája (TASR) - Riziková prirážka na talianske štátne dlhopisy sa zvýšila nad 200 bázických bodov prvýkrát od mája 2020, keď vrcholila prvá vlna pandémie ochorenia COVID-19. To je ďalší signál stúpajúceho tlaku na vysoko zadlžené krajiny eurozóny, ako sa Európska centrálna banka (ECB) pripravuje na ukončenie monetárnych stimulov.

Pozorne sledovaná prirážka na 10-ročné talianske dlhopisy voči nemeckým dlhopisom s rovnakou splatnosťou prvýkrát od mája 2020 prekročila dva percentuálne body. Riziková prirážka na talianske dlhopisy od začiatku apríla stúpla asi o 50 bázických bodov a je vyššie než ešte pred mesiacom očakávala väčšina analytikov a investorov.

Výnosy 10-ročných talianskych dlhopisov vo štvrtok (5. 5.) prvýkrát od konca roka 2018 vzrástli nad 3 %. Tento týždeň si pripísali 26 bázických bodov, čo bolo ich najprudšie týždňové zvýšenie za mesiac.

V rámci ECB sa hovorí o normalizácii menovej politiky, ktorá bude, ako sa zdá, rýchlejšia než sa očakávalo. Čoraz viac predstaviteľov ECB verejne podporuje prvé zvýšenie sadzieb už v júli.

Výnosy 10-ročných nemeckých dlhopisov v piatok ráno stagnovali na 1,04 %. Výnosy 2-ročných nemeckých dlhopisov sa zvýšili o 1 bázický bod na 0,29 %.