Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Roche môže odkúpiť svoje akcie od Novartisu, schválili to akcionári

Ilustračná snímka Foto: TASR Pavol Ďurčo

Roche tak odkúpi od Novartisu celkovo 53,3 milióna svojich akcií.

Bazilej 28. novembra (TASR) - Švajčiarsky farmaceutický koncern Roche môže zrealizovať svoje plány spätného odkúpenia akcií od konkurenčnej firmy Novartis. Ako spoločnosť informovala, jej akcionári plán na mimoriadnom valnom zhromaždení schválili.

Švajčiarsky Novartis, ktorý je akcionárom Roche viac než 20 rokov, už začiatkom novembra informoval, že predá firme Roche približne tretinový podiel, ktorý v nej kontroluje. Ako vtedy uviedol výkonný riaditeľ Novartisu Vas Narasimhan, "po viac než 20 rokoch v pozícii akcionára Roche sme dospeli k záveru, že je čas na speňaženie našej investície". Financie chce Novartis použiť na "maximalizáciu hodnoty pre akcionárov" a na investovanie do ďalších projektov.

Roche tak odkúpi od Novartisu celkovo 53,3 milióna svojich akcií. Transakcia, ktorú v piatok (26. 11.) schválili akcionári firmy, vyjde spoločnosť na približne 19 miliárd švajčiarskych frankov (18,19 miliardy eur). Firma zároveň potvrdila pôvodnú prognózu na rok 2021 a dodala, že za tento rok plánuje zvýšenie dividend.

(1 EUR = 1,0446 CHF)