Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Ročné zúčtovanie v sociálnom poistení sa ruší podpisom Z. Čaputovej

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR - Jakub Kotian

Po novom bude nedodržanie karantény takisto porušením liečebného režimu.

Bratislava 7. apríla (TASR) – Prezidentka SR Zuzana Čaputová vo štvrtok podpísala novelu zákona o sociálnom poistení. Právna norma hovorí o zrušení ročného zúčtovania v sociálnom poistení. Novinkou je aj zavedenie elektronického posudzovania dočasnej pracovnej neschopnosti. Tú si Slovensko nanečisto vyskúšalo už počas pandémie.

Novela zákona zavedie aj opätovné plynutie ochrannej lehoty pre ženy, ktoré otehotneli do 180 dní od zániku nemocenského poistenia. Ženám, ktoré napríklad prídu o prácu, začne plynúť osemmesačná ochranná lehota od začiatku 40. týždňa pred očakávaným dňom pôrodu.

Po novom bude nedodržanie karantény takisto porušením liečebného režimu. Novela tiež spresňuje, že ak izolovaný človek chce pracovať z miesta výkonu karantény, nebude uznaný za dočasne práceneschopného a nevznikne mu nárok na nemocenské.

Novelou zákona chce rezort práce predísť aj špekulatívnym pracovným pomerom s cieľom získať nemocenské poistenie (počas 270 dní) ako splnenie podmienky nároku na materské. Rozhodovať bude to, či takýto zamestnanec má vymeriavací základ, a teda či platí poistné.

Legislatíva zavedie aj možnosť odosielania krátkodobých dávok sociálneho poistenia na akýkoľvek poistencom určený bankový účet. Zruší sa tiež možnosť úhrady poistného na sociálne poistenie v hotovosti.

Kategórie poistencov štátu povinne dôchodkovo poistených sa rozšíria o novú kategóriu, a to o osoby s trvalým pobytom na území SR vykonávajúce pracovnú činnosť pre cirkevné, rehoľné alebo charitatívne spoločenstvo bez práva na príjem. Zatiaľ to však bude mať len prechodný charakter počas roku 2023, ako vyplynulo z pozmeňujúceho návrh poslanca Petra Cmoreja (SaS).

Táto novela mala byť zároveň aj prvou časťou dôchodkovej reformy. Ošetrí napríklad to, aby sa na účely nároku na dôchodok nezapočítavali obdobia dôchodkového poistenia, keď zamestnanec nemal vymeriavací základ, a teda neodvádzal poistné. Novela by mala vyriešiť aj problematiku česko-slovenských dôchodkov.

Prezidentka podpísala zákon o celoeurópskom osobnom dôchodkovom produkte


Zákon o celoeurópskom osobnom dôchodkovom produkte vo štvrtok podpísala prezidentka SR Zuzana Čaputová. Návrh pochádza z dielne ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina). Ide o obmenu Krajniakovho osobného dôchodkového produktu, ktorý pôvodne obsahoval aj vyplácanie dôchodkovej prémie, od tej však ministerstvo upustilo.

Legislatíva definuje, že z celoeurópskeho osobného dôchodkového produktu sa vypláca dôchodok, programový výber, jednorazové vyrovnanie alebo predčasný výber. Dôchodok môže poskytovateľ vyplácať formou doživotného dôchodku alebo dočasného dôchodku. Dočasný dôchodok sa musí vyplácať najmenej desať rokov. Zákon určuje, že prvá splátka z doživotného alebo dočasného dôchodku môže byť v maximálnej výške 25 % hodnoty majetku sporiteľa.

Aj programový výber nasporených peňazí má trvať minimálne desať rokov. Prvá splátka má rovnaké pravidlá, ale programovým výberom sa nesmie počas kalendárneho roka vyplatiť viac než 10 % hodnoty majetku sporiteľa.

Jednorazový výber bude možný vtedy, ak hodnota majetku sporiteľa bude nižšia ako štvornásobok priemernej nominálnej mesačnej mzdy spred dvoch rokov.

Svoje pravidlá bude mať aj predčasný výber, bude to možné iba vtedy, ak má sporiteľ nepriaznivý zdravotný stav, ťažké zdravotné postihnutie, alebo ak je vedený v evidencii uchádzačov o zamestnanie najmenej rok a dovŕšil aspoň 57 rokov.

Rezort práce v predkladacej správe vysvetlil, že ministerstvo chcelo pôvodne vytvoriť podmienky pre poskytovanie štandardizovaného produktu osobného dobrovoľného sporenia jednotlivcov na dôchodok, ktorý mal byť rozšírením pre tradičné povinné spôsoby sporenia.

Po rozporovom konaní s Ministerstvom financií (MF) SR sa však z návrhu vypustili všetky navrhované fiškálne stimuly.

V návrhu zákona o celoeurópskom dôchodkovom produkte teda zostali tie ustanovenia, ktoré doplnia regulačný rámec pre celoeurópsky osobný dôchodkový produkt a ktorými sa vykonajú vybrané články európskeho nariadenia. "Návrh zákona upravuje iba tie oblasti, ktorých doplnenie je pre vykonanie nariadenia nevyhnutné, pričom ide primárne o oblasti, ktoré nariadenie ponecháva výslovne v kompetencii členských štátov (sporiaca a výplatná fáza) a o ustanovenia, ktoré majú procesnú povahu (kompetencie Národnej banky Slovenska v súvislosti s celoeurópskym osobným dôchodkovým produktom)," vysvetlil rezort.

Parlament schválil aj pozmeňujúci návrh poslanca SaS Petra Cmoreja. V ňom navrhol zníženie minimálnej hranice na poberanie dočasného dôchodku na päť rokov. Zníženie minimálneho obdobia na poberanie programového výberu bude také, aby postupným čerpaním musela byť dávka vyplácaná maximálne do uplynutia piatich rokov po dosiahnutí dôchodkového veku sporiteľa. V nadväznosti na úpravu obdobia poberania programového výboru navrhol, aby sporiteľ, ktorý dosiahne vek, ktorý je o päť rokov vyšší ako jeho dôchodkový vek, mohol poskytovateľa požiadať o vyplatenie jednorazového vyrovnania.

V nadväznosti na úpravu podmienok poberania programového výberu sa má sporiteľovi, ktorý je dlhodobo nezamestnaný a požiada o vyplácanie predčasného výberu, táto dávka vyplácať najmenej päť rokov. Taktiež sa precizuje ustanovenie, ktoré zveruje Národnej banke Slovenska (NBS) právomoci v oblasti celoeurópskeho osobného dôchodkového produktu. Zároveň ustaľuje, ktorá právna úprava bude uplatňovaná na postupy NBS, ako aj na postupy dohliadaných subjektov.

Taktiež je nevyhnutné, aby bolo špecifikované, že NBS je povinná zohľadňovať spoločné postupy a odporúčania Európskeho orgánu dohľadu (EIOPA). Okrem iného má zákon obsahovať explicitnú a jednotnú úpravu výnimiek pre oblasť dohľadu nad všetkými produktmi s označením "PEPP". Taktiež sa doplňujú skutočnosti, ktoré sú štandardne upravené v sektorových predpisoch v rámci ustanovení o sankciách. Rovnako sa doplňuje aj oblasť distribúcie, aby bolo jednoznačné, že informácie sa môžu poskytovať aj na účely výkonu dohľadu nad distribúciou celoeurópskeho osobného dôchodkového produktu.

Zákon tiež počíta s tým, že na celoeurópsky osobný dôchodkový produkt sa bude uplatňovať rovnaký daňový režim, ako na príspevky účastníkov doplnkového dôchodkového sporenia a dávky z doplnkového dôchodkového sporenia.