Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Rodiny so štyrmi a viac deťmi budú mať pri zápise väčšieho auta zľavu

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Na polovičný poplatok budú mať nárok tie rodiny, ktoré si uplatňujú nárok na rodinné prídavky najmenej na štyri deti do 18 rokov.

Bratislava 22. septembra (TASR) - Rodiny so štyrmi a viacerými deťmi budú mať 50-% zľavu z poplatku pri prvom zápise väčšieho auta do evidencie. Ide o auto kategórie M1 s minimálne šiestimi miestami na sedenie a s výkonom motora do 110 kW. Novinku dnes odobrili poslanci Národnej rady (NR) SR).

Plénu ju predložili v pozmeňujúcom návrhu k novele zákona o dani z príjmov poslanci Richard Vašečka, Miroslav Kadúc (obaja OĽaNO), Ján Podmanický a Vladimír Matejička (obaja Smer-SD).

Na polovičný poplatok budú mať nárok tie rodiny, ktoré si uplatňujú nárok na rodinné prídavky najmenej na štyri deti do 18 rokov. Novinka má podľa poslancov rodinám s viacerými deťmi uľahčiť dostupnosť takýchto áut, ktoré potrebujú ako nevyhnutnú súčasť pre svoj plnohodnotný život.

"Dôvodom zmeny je skutočnosť, že početnejšie rodiny s deťmi sú neraz odkázané na kúpu takéhoto auta z dôvodu jeho používania ako jediného dostupného dopravného prostriedku, ktoré im zabezpečí prístup detí do školy a rodičov do zamestnania," opísali poslanci.