Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Rokovací deň odštartovala NRSR návrhmi zákonov z Rašiho úradu

NRSR, ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Jeden z nich rieši úpravu majetkovo prepojených osôb vo verejnom obstarávaní.

Bratislava 17. októbra (TASR) - Plénum Národnej rady (NR) SR odštartovalo tretí rokovací deň 51. schôdze návrhmi zákonov, ktoré predložil Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII). Jeden z nich rieši úpravu majetkovo prepojených osôb vo verejnom obstarávaní.

Novela zákona o verejnom obstarávaní rieši účasť majetkovo prepojených subjektov, vymedzenie environmentálneho aspektu vo verejnom obstarávaní, ale aj zníženie administratívnej záťaže. Právna norma je v parlamente v druhom čítaní.

Ďalšia novela zákona o štátnej službe má za cieľ zefektívniť fungovanie vnútorných vzťahov v systéme štátnej služby. Novou legislatívou sa majú upraviť povinnosti služobného úradu napríklad pri obsadzovaní štátnozamestnaneckých miest na základe výberového konania, spresňuje sa tiež zmena štátnozamestnaneckého pomeru, spojená s preložením štátneho zamestnanca. Novela, ktorá je v NR SR v prvom čítaním, má tiež okrem iného riešiť vnútorné otázky týkajúce sa Rady pre štátnu službu.

Poslancov by mal čakať aj návrh na voľbu kandidátov na člena Regulačnej rady. Ide o novú voľbu, keďže na predchádzajúcej schôdzi sa parlamentu v tajnej voľbe nepodarilo zvoliť dvoch kandidátov, a to ani v opakovanej voľbe. Na programe bude aj tradičná štvrtková Hodina otázok.