Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Rokovania Fiat Chrysler o fúzii s PSA pokračujú napriek žalobe GM

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

GM podal v USA žalobu na FCA, v ktorej tvrdí, že konkurenčná automobilka celé roky podplácala predstaviteľov odborového zväzu United Auto Workers (UAW).

Detroit/Paríž 21. novembra (TASR) - Rokovania nadnárodného koncernu Fiat Chrysler Automobiles (FCA) a francúzskej skupiny PSA o fúzii sa vyvíjajú dobre aj napriek tomu, že americká automobilka General Motors (GM) v stredu (20.11.) zažalovala FCA pre „značné škody“. Oznámila to vo štvrtok FCA.

GM podal v USA žalobu na FCA, v ktorej tvrdí, že konkurenčná automobilka celé roky podplácala predstaviteľov odborového zväzu United Auto Workers (UAW). Získala tak výhody, čo stálo GM miliardy dolárov.

"Rokovania pokračujú hladko," uviedol vo štvrtok hovorca FCA o rozhovoroch s PSA, ktorých cieľom je vytvoriť štvrtého najväčšieho výrobcu áut na svete.

Akcie FCA však do 9.40 h SEČ klesli o 3,4 % a akcie PSA sa znížili o 1,4 %.

Na otázku, či by súdny proces mohol viesť k prehodnoteniu ceny oboch spoločností v navrhovanej dohode o fúzii, odpovedal zdroj blízky FCA: „Nie.“

Generálny riaditeľ FCA Mike Manley v liste zamestnancom napísal, že ho žaloba GM ohromila, a to ako z hľadiska obsahu, tak jej načasovania. Domnieva sa však, že spoločnosť môže iba špekulovať o tom, že cieľom mohlo byť narušenie fúzie s PSA. FCA sa bude rázne brániť proti tomuto „bezcennému“ súdnemu procesu, uvádza sa v liste.

"Týmto činom nás nespomalia," vyhlásil Manley a vyzval zamestnancov, aby udržovali vysoký výkon, pretože toho sa podľa neho obávajú niektorí konkurenti.

Skupina PSA odmietla komentovať súdny spor FCA a GM a jeho potenciálny vplyv na rozhovory o fúzii.