Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Úrad vlády: Rokovania o novom stavebnom zákone napredujú

Na archívnej snímke podpredseda vlády SR Štefan Holý. Foto: TASR - Martin Baumann

Pre VÚC je kľúčovou oblasťou predovšetkým oblasť územného plánovania.

Bratislava 4. marca (TASR) - Rokovania o novom stavebnom zákone napredujú, samosprávne kraje majú konkrétne návrhy na zlepšenie. Vo štvrtok o tom informoval tlačový odbor Úradu vlády (ÚV) SR. Tlačový odbor potvrdil, že podpredseda vlády pre legislatívu Štefan Holý (Sme rodina) rokoval s predsedami vyšších územných celkov (VÚC) o podobe zákona o územnom plánovaní a zákona o výstavbe. Na rokovaní si vyjasnili svoje pozície a posunuli sa bližšie k riešeniu.

Holý ocenil konštruktívny priebeh rokovania. "Je úplne jasné, že dialóg s predsedami žúp má veľký zmysel. Zhodujeme sa na cieli, ktorým sú jasné a transparentné procesy bez diskriminácie účastníkov konania, a rovnako na rozložení zodpovednosti v týchto procesoch medzi štát, samosprávu a súkromný sektor," okomentoval Holý s tým, že zvýšenie transparentnosti a efektivity konania posilní postavenie každého subjektu, o ktorého práva v tomto konaní ide.

"Nemenej dôležité je pre nás, aby celý proces napredoval bez prieťahov a využíval technológie, ktoré sú už dnes dostupné. Len tak môžeme dosiahnuť zvýšenie dostupnosti bytov a zníženie ich cien pre občana a rozbehnúť masívnu výstavbu štátnych nájomných bytov," zdôraznil vicepremiér.

Pre VÚC je kľúčovou oblasťou predovšetkým oblasť územného plánovania. Podľa predsedu SK8 Jozefa Viskupiča je územné plánovanie na regionálnej úrovni základom toho, ako môžu svoje regióny rozvíjať. V súčasnej podobe návrhu zákona však podľa neho vyšší územný celok ako orgán územného plánovania chýba.

"Vláda v programovom vyhlásení na jednej strane definuje zámer zrušiť stavebné úrady a posilniť pozíciu špecializovaných úradov na regionálnej úrovni, no na druhej strane sa zaviazala ostatné časti procesu ponechať na neštátnych subjektoch, akými sú napríklad územné samosprávy v oblasti územného plánovania," podotkol Viskupič s tým, že na rokovaní sa preto SK8 s podpredsedom vlády dohodli, že v zákone o územnom plánovaní bude ukotvené postavenie vyššieho územného celku ako odvolacieho orgánu v oblasti územného plánovania.

"To zároveň znamená, že sa kompetencie okresných úradov v sídle kraja v oblasti územného plánovania presunú na VÚC. Tým podľa nás dosiahneme zefektívnenie a vyššiu koordináciu a transparentnosť v procese územného plánovania," uzavrel Viskupič. Dokončí sa tak totiž decentralizácia a zodpovednosť preberú priamo volení zástupcovia občanov.