Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Rokovania o zvýšení platov železničiarov sa v tomto roku neuzavrú

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Celkovo pracuje v železničných firmách približne 27.000 zamestnancov a zastupuje ich spolu 13 odborových centrál. V roku 2012 vzrástli platy železničiarom vo všetkých troch firmách.

Bratislava 28. decembra (TASR) – Do konca roka 2012 odborári neuzatvoria kolektívne vyjednávania o platoch železničiarov ani v jednej z troch železničných firiem. Odbory tak budú spolu so zamestnávateľmi pokračovať v diskusii na budúci rok.

"Na otázke platov sme sa zatiaľ nedohodli," povedal TASR šéf najväčšej železničiarskej odborovej centrály Odborového združenia železničiarov (OZŽ) František Petroci. Predstavitelia zamestnávateľov navrhli pre zamestnancov nulový rast platov na rok 2013. Chcú teda železničiarom ponechať mzdy na úrovni tohto roka.

Odborári však s takýmto návrhom nesúhlasia a chceli by zamestnancom Železníc Slovenskej republiky (ŽSR), Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) a Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia (ZSSK Cargo) zvýšiť platy minimálne o úroveň inflácie.

Celkovo pracuje v železničných firmách približne 27.000 zamestnancov a zastupuje ich spolu 13 odborových centrál. V roku 2012 vzrástli platy železničiarom vo všetkých troch firmách. Pre zamestnancov osobného dopravcu ZSSK sa zvýšili tento rok oproti roku 2011 o 3,5 %. Pracovníci správcu koľajníc ŽSR si prilepšili o 5 % a zamestnanci nákladného dopravcu ZSSK Cargo o 2 %.