Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Napriek kríze predal Rolls-Royce aj minulý rok rekordný počet áut

Rolls Royce Phantom Series II na pekinskom autosalóne v apríli 2012. Foto: TASR/AP

Rolls-Royce priznal, že v minulom roku čelil viacerým výzvam vrátane zvýšenej neistoty na trhu spôsobenej finančnou krízou a politickými nepokojmi.

Londýn 10. januára (TASR) - Britská automobilka Rolls-Royce, ktorú kontroluje nemecká spoločnosť BMW, oznámila dnes rekordný predaj za minulý rok, a to už tretí rok po sebe.

Jediným mínusom dobrého výsledku je výrazne slabší rast predaja v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi. Informoval o tom server BBC.

Ako firma uviedla, za rok 2012 predala celkovo 3575 áut, čo v porovnaní s rokom 2011 znamená rast o 1 %. V roku 2011 predala spoločnosť Rolls-Royce 3538 áut. Jednopercentný rast však znamená výraznú zmenu oproti predchádzajúcim dvom rokom, keď predaj vzrástol o 31 % (2011) a zhruba 150 % (2010).

Rolls-Royce priznal, že v minulom roku čelil viacerým výzvam vrátane zvýšenej neistoty na trhu spôsobenej finančnou krízou a politickými nepokojmi. Na druhej strane sa mu podarilo získať nové trhy, napríklad v Latinskej Amerike.

Najväčšou mierou sa na raste predaja firmy za minulý rok podieľal región Blízkeho východu, kde predaj jej áut vzrástol oproti roku 2011 o 26 %. Nasledovali kontinentálna Európa (o 21 %) a Ázijsko-tichomorská oblasť s rastom o 18 %.