Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Americká ropná firma Devon Energy kúpi konkurenta WPX

Foto: TASR/AP

Najnovší kontrakt je druhou veľkou akvizíciou v ropnom a plynárenskom sektore od apríla, keď ceny ropy prudko klesli.

Londýn 28. septembra (TASR) - Americká ropná a plynárenská spoločnosť Devon Energy kúpi konkurenčnú firmu WPX Energy za viac než 2 miliardy USD s cieľom posilniť svoju pozíciu v bohatých ložiskách bridlicovej ropy v takzvanej Permskej panve na juhozápade USA.

Devon Energy informovala, že za akciu WPX Energy zaplatí 4,56 USD, čo v prípade celkovej akvizície znamená 2,56 miliardy USD (2,20 miliardy eur). Cena za akciu je iba o 2,7 % vyššia, než predstavovala hodnota akcie WPX Energy v piatok (25. 9.) na konci obchodovania.

Ako uviedla agentúra Reuters, kontrakty s minimálnou, prípadne žiadnou prémiou sú v poslednom období v ropnom sektore bežné. Producenti sa usilujú spojiť s jediným cieľom - prekonať koronakrízu, ktorá tlačí dopyt, a tým aj ceny ropy nadol.

Najnovší kontrakt je druhou veľkou akvizíciou v ropnom a plynárenskom sektore od apríla, keď ceny ropy prudko klesli. V júli sa ropný koncern Chevron dohodol na prevzatí firmy Noble Energy za 5 miliárd USD, a to formou výmeny akcií. Rovnaký model bude platiť aj v prípade súčasnej akvizície, pričom po jej dokončení bude Devon Energy v zlúčenej firme vlastniť 57-percentný podiel.

(1 EUR = 1,1634 USD)