Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Cena ropy vzrástla pre krymskú krízu na tohtoročné maximum

Foto: TASR/AP

Vstup ruských vojakov na ukrajinské územie vyvolalo totiž obavy, že to môže viesť k ekonomickým sankciám proti jednému z najväčších svetových producentov energií.

New York 3. marca (TASR) - Cena ropy dnes vyskočila na tohtoročné maximum. Dôvodom je krymská kríza. Informovali o tom agentúry AP, DPA a Bloomberg.

Barel (159 litrov) severomorskej ropy Brent s aprílovým kontraktom sa dnes o 14.01 SEČ predával po 112,12 USD (81,44 eura). To je o 3,05 USD viac ako v piatok (28. 2.) na konci obchodovania a najviac od začiatku roka. Aprílový kontrakt na americkú ropu WTI zdražel o 2,18 USD na 104,77 USD za barel.

Dôvodom aktuálneho nárastu cien čierneho zlata je podľa komoditných expertov Commerzbank rusko-ukrajinský konflikt o Krym. Vstup ruských vojakov na ukrajinské územie vyvolalo totiž obavy, že to môže viesť k ekonomickým sankciám proti jednému z najväčších svetových producentov energií.

Rusko bolo podľa Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA) v roku 2012 druhým najväčším svetovým producentom ropy a najväčším svetovým exportérom zemného plynu. To znamená, že akékoľvek ekonomické sankcie proti Moskve by obmedzili ponuku energií na svetových trhoch a zvýšili ich ceny.